Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Malin Roos: Därför instiftar vi utmärkelsen Årets Feminista

01 mar, 2022 

Jämställdhetsrörelsen hade inte varit något utan dem som går före och visar vägen, breder ut sig och höjer rösten.
Så var det för 100 år sedan när de första kvinnorna tog plats i Sveriges riksdag, så är det än i dag – och detta gäller verkligen för de sex kvinnor som härmed föräras med utmärkelsen Årets Feminista 2022.

Annons
Årets Feminista 2022 - här är vinnarnaBrand logo
Årets Feminista 2022 - här är vinnarna

Som Sveriges största livsstilsmagasin för kvinnor är det en självklarhet att stå upp för jämställdhet och lyfta inspirerande förebilder, alla dagar, hela året.
Men med hedersbetygelsen Årets Feminista vill vi ta tillfället att extra lyfta några av de kvinnor som tog tog täten, bröt mark, inspirerade och gjorde avtryck under året som gick.
2022 delas titeln ut till sex kvinnor i fem olika kategorier.

Juryn är vi som jobbar med och för Femina. Men det är också ni som läser magasinet, print och online, som följer oss på Instagram och som engagerar er i allt från våra modetips och karriärråd, till berörande reportage och inspirerande livsöden. Ofta om och med kvinnan i fokus.

Vi vet att detta är viktiga ämnen också för er. Och för årets feministor.

Årets inspiratör 2022: Efva Attling

Efva Attling är Årets Feminista 2022.

Entreprenören, företagsledaren, stilikonen. Måste man verkligen välja? Som nybliven 70-åring fortsätter Madonnas svenska designer-favorit att stå upp för och bevisa att stil och inspiration varken sitter i årsringar eller ängsliga trender och att normer är till för att brytas.

Annons

Eller för att citera Efva Attlings eget motto: Våga i ditt enda liv.

Årets röst 2022: Hanna Hellquist

Hannah Hellquist är Årets Feminista 2022.

En penna och en radioröst som vi lärt oss att älska, för att hon är proffs såklart. Men också för att hon flabbar rakt ut och inte ber om ursäkt för sig. Oavsett om det handlar om politiker med tveksam moral eller mer tabubelagda ämnen som missbruk och barnlöshetskamp.
När Hanna Hellquist dyker upp Filip och Fredriks Alla mot alla eller i På Spåret-dressinen är det omöjligt att inte heja på.

Årets Mod 2022: Hannah Dahlbäck

Hannah Dahlbäck är Årets Feminista 2022.

Kan man verkligen hylla någon som vässat sina vapen och tagit striden, men backat? Det tycker vi. För ibland är det modigaste att kunna ändra sig.

Annons

Barnmorskan som tog täten när larmen från framförallt Stockholms förlossningsavdelningar ljöd under hösten – och som satte press på politikerna genom att säga upp sig i direktsänd tv. Att få barn är inte en kvinnofråga, en trygg förlossning är varje blivande förälders angelägenhet, oavsett kön.

Att som Hannah Dahlbäck avkräva förändring från makthavare kring barnmorskornas arbetsmiljö, för att fortsätta kampen inifrån, är själva definitionen av mod.

Årets systerskap: Evin Ahmad och Gunilla von Platen

Skådespelaren Evin Ahmad hade inte koll på affärskvinnan Gunilla von Platen och Gunilla von Platen visste inte vem Evin Ahmad var när deras vägar korsades. När Evin skulle göra rollen som Leya i tv-serien Snabba cash, en kaxig tech-entreprenör som svettas över börsens uppgång och blir blåst av riskkapitalister på löpande band, upptäckte hon snart att det visst fanns förebilder.

Men, alla var män.

Annons

Hon tog kontakt med Gunilla von Platen som blev en guide in i näringslivet.

Entreprenören som är aktuell med den svenska upplagan av tv-serien The Apprentice i TV4 fick kunde få inspelningstips tillbaka av European Shooting Star Evin Ahmad. Systerskap när det är som bäst.

Årets Förändrare: Amanda Ekström

Amanda Ekström som driver kontot Tuggmotstånd är Årets Feminista 2022.

Fotografen Amanda Ekström var vikarierande svensklärare på en skola i Borås när hon en dag överhörde och bevittnade hur 13-åriga flickor satt i uppehållsrummet och jämförde "valkar" på magen. Hon startade Instagramkontot Tuggmotstånd som i dag har vuxit och blivit en frizon för alla kroppar – stora som små, unga som gamla, vanliga och ovanliga, med bristningar, födelsemärken och hull.

Själva idén om att alla kroppar ska få finnas och synas borde vara en självklarhet, men fortfarande i dag, 100 år efter att Kerstin Hesselgren blev den första och länge enda kvinnan i riksdagens första kammare, är vi inte där.

Kampen går vidare och kvinnor som tar täten är värda en extra fanfar.
Så hurra för alla feministor 2022 - och grattis till alla oss andra som får inspireras och haka på.

Annons