1:31

Efter reklamen: 8 nostalgiska barnprogram för 80- och 90-talisten (FEMINA)

(1:31)

I över 30 år var Anita Lindman och dockan Televinken, som sköttes av Ola Lundberg, en viktig del av flera generationer svenskars uppväxt. Duon syntes i en rad olika tv-program mellan 1964 och 1995 – framför allt är de kanske kända för sitt långa samarbete med Trafiksäkerhetsverket på 1970-talet där de lärde barn om hur man ska bete sig i trafiken.

Anita hade först varit tv-hallåa när tv-cheferna ville att hon skulle börja göra barnprogram. Hon åkte då till England och köpte en docka för ändamålet.

På kurs med Kurt-skådespelaren kom ut vid 75: ”Gått miste om en del”

– Min man och jag åkte till London och i ett skyltfönster såg jag en docka som jag köpte, jag tänkte att den kan jag använda i ett barnprogram. Men när jag kom hem upptäckte vi att dockan var hopplös att använda. Jag hade då testat flera ljudtekniker som skulle få göra Televinkens röst och fastnade för Ola Lundberg. Vi begravde den första dockan och Ola tillverkade en helt ny docka som blev Televinken, berättade hon för Expressen 2014 när Televinken fyllde 50 år.

Anita och Televinken på 1960-talet.

BO DAHLIN

"Förstod jag att vi inte var intressanta längre"

Anita och Televinken lyckade behålla sin popularitet i över tre decennier. Men under 1990-talet svalnade intresset.

För Expressen berättade Anita Lindman om duons sorgliga öde – då telefonen plötsligt slutade ringa.

– Sedan var det slut. När höstsäsongen skulle börja var det ingen tv-chef som ringde och frågade om Televinken och jag ville fortsätta, och då förstod jag att vi inte var intressanta längre.

När Televinken fyllde 50 låg han sedan länge instoppade i en speciallåda i ett skåp hemma hos Ola Lundberg. Anita berättade att det var längesen hon träffade dockan som hon jobbade så nära i över 30 år.

Eva Remaeus tragiska öde – efter Fem myror är fler än fyra elefanter

– Det var länge sedan som jag träffade Televinken, eftersom jag har svårt för att vara ute och flänga. Doktorn säger att jag är multisjuk, men jag känner mig frisk som en nötkärna i knoppen, sa hon till Expressen 2014.

Anita Lindman med Ola Lundberg och Televinken 2004.

Claus Gertsen /TT

Sorgen efter Anita

Fyra år senare, i augusti 2018, dog Anita Lindman efter en tids sjukdom. Hon blev 86 år gammal.

Ola Lundberg, som i dag är 79 år, sörjde sin vän och kollega.

– Det är alltid sorgligt när en vän går ur tiden. Det har varit en intensiv vänskap som har hållit på i många, många år, sa han till Aftonbladet och fortsatte:

Solstollarna kritiserades – skaparen lämnade landet

Det var en intensiv period. Vi var först med att ha en docka i tv. Vi fick massor med brev – flera säckar i veckan. Vi blev ju oerhört populära i hela Sverige. Det var väl inte någon som inte kände igen vem Anita och Televinken var.

Utvald läsning

Femina