Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Proffstipsen: 3 sätt att bli effektivare på jobbet

05 jan, 2018 
AvFemina
Redo för lite nya jobbrutiner? Effektivitetskonsulten Petra Brask hjälper oss att få styr på de tre M:en – mejl, möten och människor – som kan vara riktiga tidstjuvar.
Annons

1. Mejl

Inkorgen är en brevlåda, inte en att göra-lista. Det är stor skillnad. Sätt fasta tider när du kollar av den och svarar. Gör ett mappsystem där du delar in det som verkligen är viktigt och det som kan vänta. Stor hjälp när det är gjort och fungerar!

2. Möten

De kan vara viktiga och givande – men också helt meningslösa tidstjuvar. Ifrågasätt om du verkligen har där att göra, om du kan bidra med något och om du är förberedd. Jobba för att den viktigaste punkten på mötet alltid tas upp först, risken är annars stor att tiden tar slut och frågan ligger kvar.

3. Människor

Hur trevliga de än är poppar de upp ungefär var åttonde minut och stör dig i arbetet. Kollegan med kaffekopp i hand, telefonen som plingar uppfordrande, och datorn som flaggar för nya uppgifter. Stäng av pop up-funktionerna och sätt dig gärna på en ostörd plats och gör den uppgift du behöver. Sedan kan du vara tillgänglig för alla igen och­ förmodligen med ett gladare humör.

AV KATARINA DANIELSSON

Mer av Petra Brasks tidstänk läser du i Femina nummer 02/2018.

Läs även:

Annons