Berätta lite om din bakgrund – var växte du upp, vad studerade du och var? Vad ledde dig till design/illustration?

Jag växte upp i Malmö. Min designutbildning började på Forsbergsskolan, sen spenderade jag ett halvår i Buenos Aires där jag studerade grafisk design. Efter det flyttade jag till Melbourne, Australien, där jag läste Kommunikationsdesign.

Bild och form i alla varianter har alltid varit en del av mig, det är definitivt min mamma som är grunden till det, hon är duktig på att måla, formge och har en fantastisk fantasi.

Jag kommer ihåg att vi fick en katalog över yrkesbeskrivningar i skolan som jag läste från pärm till pärm i hopp om att hitta ett yrke som skulle kunna passa. Grafisk Designer var ett yrke jag aldrig hört talas om men det lät rätt och så fick det bli. Och på den slingriga vägen är det.

Var befinner du dig i livet just nu?

Jag bor i Melbourne med min sambo och bollar livet som småbarnsmamma med att driva mitt företag Swiden som designar produkter for hem och livsstil, samt frilansar som grafisk designer. Det låter kanske hektiskt men jag går på låg växel och njuter av friheten att kunna göra allt jag älskar och att jobba för mig själv.

Få våra snabba, enkla och supergoda recept direkt i din inkorg - klicka här!

Vilka har varit dina två favoritprojekt (kommersiella eller personliga) under de senaste åren?

Min egen kollektion Tivolivat är definitivt ett av mina favoritprojekt. Det tog ett år efter att jag hade designat den innan den gick i produktion. Jag bestämde mig for att göra tillverkningen lokalt och själva produktutvecklingen tog lång tid. Men balansen av material, färg och form blev helt rätt till slut.

En av de första kollektionerna, Jord, som jag designade för företaget kikki.K är en annan favorit. Jag blir fortfarande så glad när jag tittar på illustrationerna. Konceptet var ganska abstrakt så jag bestämde mig för att bara använda cirklar som formelement. Jag klippte, skrapade, skrynklade, limmade och scannade. Det blev liv och struktur i något så enkelt.

Hur ser en typisk arbetsdag ut för dig?

Som egenföretagare och mamma så finns väl inte en sån precis. En bra dag skulle jag gå upp klockan sju och cykla till poolen och simma, sen direkt till studion och svara på mejl en timme. En snabb kafferast och lite idébollande med mina ”studiomates”, sen en heldag med designutveckling. Jag jobbar parallellt med penna, sax och dator. Jag gillar att jobba fokuserat och intensivt när jag kan. Cyklar hem och lagar middag runt halv sex och svarar på lite mer mejl. Har en utskrift med mig hem på vad jag jobbat med som jag tejpar upp på väggen, den ska sitta där och låta min hjärna bearbeta undermedvetet medan jag pysslar med annat.

Kan du nämna 3 olika saker som hjälper dig i din arbetsprocess och håller dig uppdaterad (t.ex. bloggar, magasin eller hemsidor)

Jag kollar såklart i magasin och på bloggar for att hålla mig uppdaterad men jag tycker det är jätteviktigt att söka inspiration på andra håll än i media och trender.

1. För min arbetsprocess ”klottrar” jag mycket. Jag tar vad jag har tillhands, material, pennor, papper, tejp och försöker att inte tänka så mycket på vad det ska bli. Sen har jag mina små kluddar som referens när jag ska utveckla form och färg.

2. Jag inspireras mycket av material, det kan vara en vacker träbit, eller ett skönt tyg som triggar igång idéer för nya produkter.

3. Jag tycker om att höra livshistorier och minnen, både från ”klassiker” inom konst och design men lika mycket från familj och vänner. Det låter kanske lite flummigt men jag tror all min design har influerats av historia. Min senaste kollektion av scarfs t ex inspirerades av min faster, en stark och egen kvinna som alltid bar en färgstark sjal och klarrött läppstift. Hennes person och liv var min förebild när jag jobbade med formen.

Vilka andra designers eller andra kreativa personer inspirerar dig för tillfället?

Oj vad svårt, så många kreativa människor som inspirerar…

Jag fick ett par örhängen i julklapp av en australiensisk keramiker som heter Bridget Bodenham, hon har ett oerhört vackert formspråk tycker jag.
Kate Stokes är en ung designer som redan kommit långt i sin karriär, hennes lampa Coco Pendant kommer att bli en designklassiker. Hennes design ar lokalt tillverkad, och tänker på hållbarhet och livslängd.

Jag beundrar en god vän till mig, Linus Dean, som designar mattor som vävs i Nepal, hans arbete hjälper människorna och ger dem också möjlighet att bibehålla sin traditionella artistiska tradition. Vi ska göra ett samarbete i år, vilket ska bli väldigt spännande.

Följ Charlotte på FACEBOOK och PINTEREST och på hennes egna hemsida www.swiden.com.au går alla produkter att köpa.

Mest läst