Trendar: InredningMat och dryckResor

Lena Endre: ”Jag är på femte veckan i isolering”

15 apr, 2020 
Coronaviruset slår just nu hårt mot kulturbranschen.
Femina har pratat med författare, skådespelare, artister och andra kulturarbetare som ger sina bästa tips på hur man som konsument kan stötta kulturen genom krisen och hur de själva är påverkade.
Lena Endre beskriver smällen som chockartad när pjäsen hon regisserar i Oslo fick sättas på vänt en vecka före premiär.
– Jag längtar efter att få börja jobba igen men känner mig samtidigt lyckligt lottad över att ha en fast anställning, säger skådespelaren som själv varit sjuk i misstänkt corona.
Annons

Vad kan man som konsument göra för att stötta kulturlivet i det här läget och vilka är dina bästa tips i karantäntider? 

– Jag har tittat på så himla många konstiga serier och gamla filmer. Jag har gått tillbaka och tittat på Sagan om ringen till exempel, och Sound of music som jag såg när jag var tio år. I går tänkte jag till och med: ”James Bond, 24 filmer, det kan man ju också ta när man ändå sitter i karantän”. Men jag läser också mycket, just nu Elsa Morantes Historien som skrevs på sjuttiotalet.

– För övrigt vill jag uppmana folk att köpa biljetter i förskott, titta på konst som streamas och ge bort presentkort. Sådant som hjälper framöver. Och kan man klara det ändå, kräv inte tillbaka pengarna på inställda föreställningar. Det vore ett jättebidrag för att hjälpa i synnerhet små grupper.

Annons