Träningsrullen, även kallad tuberoller eller foamroller, är årets hetaste hälsopryl och inte undra på det! Den lilla rullen kan användas antingen innan ett träningspass som uppvärmning eller efter ett träningspass för snabbare återhämtning. Inte minst har den blivit superpopulär eftersom den ger helt fantastiska möjligheter till självmassage.

Med en träningsrulle kan du applicera tryck på specifika punkter på kroppen vilket är ett enkelt sätt att stretcha muskler och senor samtidigt som det är superskönt sätt att behandla muskelspänningar. Den mönstrade ytan på träningsrullen gör att man även kommer åt mindre muskelgrupper.

En foam roller används som själv-massage. När man använder den stretchar den ut muskler, senor och får muskelspänningar att släppa.

Så fungerar den

Genom att lägga tryck på och rulla en utvald muskel mot träningsrullen masserar man muskelfibrerna som vid vanlig massage – men betydligt billigare. Oavsett om du har ont i ryggen, är stel i benen efter en löprunda eller har muskelspänningar hjälper träningsrullen dina muskler att slappna av.

På filmen här under får du lära dig några enkla sätt att använda träningsrullen.

Webb-tv: Så fungerar träningsrullen

Bild: Peter Helperin

I vår shop får du alltid gratis frakt när din beställning är mer än 300 kronor!

Läs också: Gäddhäng? Här är övningarna som fungerar