Trendar: InredningMat och dryckResor

Är du en glömsk person? Smarta knepet på Google – som få känner till

08 nov, 2022 
AvStina Meyerson
FotografPexels
Smart knep
Har du någon gång glömt bort titeln på en bok, försökt minnas ett ord eller velat hitta en låt vars melodi är det enda du minns? Då kan du säkert känna igen känslan av hopplöshet när sökmotorerna sviker. Men det finns faktiskt sätt att hitta vad du söker på Google, trots att du glömt bort sökorden!
Annons
Video: Svaren på de mest ställda frågorna på internetBrand logo
Video: Svaren på de mest ställda frågorna på internet

Oftast är Google ett mycket tacksamt redskap att använda vid tillfälliga minnesluckor. Men ibland glömmer vi ju bort själva sökorden – och då kan sökmotorn kännas mindre hjälpsam.

Men det finns faktiskt sätt för att kringgå problemet. Här är enkla knep du kan ta till om du exempelvis har glömt en boktitel, ett ord eller vad en låt heter!

Här är 3 smarta Google-knep

Google

Om du har glömt bort ett nyckelord

När du exempelvis har glömt bort titeln på en bok eller låt, men minns delar av den så kan du ersätta orden du inte minns i din sökning. Istället för ordet du inte kommer ihåg kan du använda dig av en asterisk, det vill säga symbolen som ser ut som en stjärna. Då kommer Google fylla tomrummet med ord som sökmotorn finner lämpliga.

Annons

Försöker du till exempel hitta boken Män som hatar kvinnor, men minns inte helt hur titeln lyder kan du googla på: “Män som * kvinnor” och så kommer Google med största sannolikhet hitta Stieg Larsson-boken du är ute efter. Detsamma gäller alltså även andra titlar eller namn, såsom på låtar, filmer eller musikgrupper.

När du inte minns ett ord

Ibland är det inte bara ett ord som saknas, utan du kan ha svårt att komma ihåg själva ordet i sig. När man glömmer bort ett ord kan sökmotorer kännas meningslösa, eftersom det självfallet inte går att söka på själva ordet som förträngts. Då kan du istället grabba tag i närmsta digitala lexikon!

Annons

Du kan exempelvis använda dig av uppslagsverket OneLook, om ordet du letar efter är på engelska. Om du enbart minns vad ett ord börjar eller slutar med så kan du ersätta delen du inte minns med en asterisk. Om ordet är “snowman” kan sökningen alltså vara “snow*” eller “*man”.

Om du kommer ihåg början eller slutet på ordet och vet att det är relaterat till ett annat ord så kan du även använda dig av kolon. Då kan sökningen vara “snow*:winter”.

Du kan också fylla i frågetecken om det är mitten av ordet du saknar. Sökningen kan exempelvis se ut såhär: “sn???an”.

Lexikon

Tack och lov fungerar svenska lexikon på liknande sätt. I Svenska Akademiens digitala ordböcker kan du också ersätta början eller slut av ord med asterisker och utelämnade bokstäver med frågetecken.

Annons

När du försöker hitta en låt

Men ibland sviker faktiskt orden helt och hållet! Vi alla har nog varit med om att försöka hitta en bra låt som vi inte minns texten till – och de flesta kan nog skriva under på att det är riktigt frustrerande att då inte ha några sökord tillhands.

Hitta musik

Är du med om det ofta så kan du tacka din lyckliga musikstjärna nu, för Google har faktiskt utvecklat ett verktyg för just det problemet. Med hjälp av tjänsten “Sök efter en låt” i Googles mobilapp så kan du nynna en snutt av låten du är på jakt efter.

Källa: Mental Floss

Se också: Fem favoriter från Femina – saker du gör i vardagen som du genast borde sluta medBrand logo
Se också: Fem favoriter från Femina – saker du gör i vardagen som du genast borde sluta med
Annons