Smart knep
Video: Svaren på de mest ställda frågorna på internet
1:34

Efter reklamen: Video: Svaren på de mest ställda frågorna på internet

(1:34)

Slå på ljud

Oftast är Google ett mycket tacksamt redskap att använda vid tillfälliga minnesluckor. Men ibland glömmer vi ju bort själva sökorden – och då kan sökmotorn kännas mindre hjälpsam.

Men det finns faktiskt sätt för att kringgå problemet. Här är enkla knep du kan ta till om du exempelvis har glömt en boktitel, ett ord eller vad en låt heter!

Här är 3 smarta Google-knep

Google
Foto: Pexels

Om du har glömt bort ett nyckelord

När du exempelvis har glömt bort titeln på en bok eller låt, men minns delar av den så kan du ersätta orden du inte minns i din sökning. Istället för ordet du inte kommer ihåg kan du använda dig av en asterisk, det vill säga symbolen som ser ut som en stjärna. Då kommer Google fylla tomrummet med ord som sökmotorn finner lämpliga.

Försöker du till exempel hitta boken Män som hatar kvinnor, men minns inte helt hur titeln lyder kan du googla på: “Män som * kvinnor” och så kommer Google med största sannolikhet hitta Stieg Larsson-boken du är ute efter. Detsamma gäller alltså även andra titlar eller namn, såsom på låtar, filmer eller musikgrupper.

Googla ord
Foto: Pexels

Smarta funktionen i locket – som du inte kände till

När du inte minns ett ord

Ibland är det inte bara ett ord som saknas, utan du kan ha svårt att komma ihåg själva ordet i sig. När man glömmer bort ett ord kan sökmotorer kännas meningslösa, eftersom det självfallet inte går att söka på själva ordet som förträngts. Då kan du istället grabba tag i närmsta digitala lexikon!

Du kan exempelvis använda dig av uppslagsverket OneLook, om ordet du letar efter är på engelska. Om du enbart minns vad ett ord börjar eller slutar med så kan du ersätta delen du inte minns med en asterisk. Om ordet är “snowman” kan sökningen alltså vara “snow*” eller “*man”.

Om du kommer ihåg början eller slutet på ordet och vet att det är relaterat till ett annat ord så kan du även använda dig av kolon. Då kan sökningen vara “snow*:winter”.

Du kan också fylla i frågetecken om det är mitten av ordet du saknar. Sökningen kan exempelvis se ut såhär: “sn???an”.

Lexikon
Foto: Pexels

Tack och lov fungerar svenska lexikon på liknande sätt. I Svenska Akademiens digitala ordböcker kan du också ersätta början eller slut av ord med asterisker och utelämnade bokstäver med frågetecken.

Snabba sättet att ta på påslakanet – som du inte visste om

När du försöker hitta en låt

Men ibland sviker faktiskt orden helt och hållet! Vi alla har nog varit med om att försöka hitta en bra låt som vi inte minns texten till – och de flesta kan nog skriva under på att det är riktigt frustrerande att då inte ha några sökord tillhands.

Hitta musik
Foto: Pexels

Är du med om det ofta så kan du tacka din lyckliga musikstjärna nu, för Google har faktiskt utvecklat ett verktyg för just det problemet. Med hjälp av tjänsten “Sök efter en låt” i Googles mobilapp så kan du nynna en snutt av låten du är på jakt efter.

Hotellchefens tips med badmössa – som gör hotellvistelsen bättre

Källa: Mental Floss

Se också: Fem favoriter från Femina – saker du gör i vardagen som du genast borde sluta med
1:15

Efter reklamen: Se också: Fem favoriter från Femina – saker du gör i vardagen som du genast borde sluta med

(1:15)

Slå på ljud
Mest läst