Trendar: InredningMat och dryckResor

Så tvättar du fönster – 6 knep som gör städningen lättare

15 mar, 2023 
AvJosefin Westin
FotografShutterstock
Fönsterputs

Solen strålar avslöjar minsta lilla smutsfläck på fönster.
Här är 6 knep som gör fönstertvätten lättare.

Annons
Ekohemmet: Så gör du en egen rengöringssprayBrand logo
Ekohemmet: Så gör du en egen rengöringsspray

Med solen kommer också torka, och med den gatudamm, pollen, regn och rusk, som förr eller senare når dina fönsterrutor. Framför allt avslöjar solens strålar smutsen på dina fönster. Med jämna mellanrum kan därför de behöva putsas. Men många drar sig från att ta tag i fönsterputsningen. Med rätt medel, redskap och teknik blir det en enkel match.

6 knep för att putsa fönster

Vinäger

Det finns en mängd olika rengöringsmedel i mataffären som kan ge samma effekt, men vinäger är både bra för miljön och effektivt mot smutsfläckarna på dina fönster.

Med hjälp av vinäger avlägsnas smuts lätt från dina fönster. Du behöver varken gnugga eller använda avancerade tekniker. Dra en tygtrasa eller ett tidningspapper över fönstret som ska putsas. Sedan får du en kristallklar yta.

  • Blanda en del vitvinsvinäger med tre delar hett vatten.
  • Om du vill dölja lukten av vinäger kan du tillsätta lite citronsaft i blandningen.

Fönstertrasa

Fönsterputs med tidningspapper
Tidningspapper torkar upp bättre än vanligt papper när du putsar fönster.

Du kan använda olika material för att tvätta dina fönster. Om du vill använda ett budgetalternativ, plocka upp tidningspapper från din pappersåtervinning. Genom att tvätta dina fönster med tidningspapper får du blanka och rena fönster. Tidningspappret lämnar inte efter sig några rester som exempelvis ludd från tygtrasor och papper gör.

Annons

Allra bäst är dock att använda en mikroduk, som inte fäller, om du har det hemma. Det kräver mindre kraftansträngning och suger upp tvättvattnet snabbare än tidningspappret.

Vädret

Välj med omsorg vilken dag som du tvättar dina fönster. Passa på när det är mulet utomhus. Är det soligt ute kan solen torka ut tvättmedlet på fönstren vilket gör att det blir ränder.

Fönsterkarmar

Är fönstren väldigt smutsiga? Innan du börjar putsa fönsterrutan se till att du har rengjort runtom fönstret på karmar och lister. Så att det smutsvattnet inte rinner ner på dina rengjorda fönster. Dessutom är det bra mycket trevligare att göra någonting annat än att tvätta fönster en solig dag.

Tvätta olika riktningar

Kvinna tvättar fönster.
Lägg upp en strategi när du tvättar fönster och tvätta dem i olika riktningar beroende på om du tar insidan eller utsidan av fönstret.

Oavsett hur noggrant du tvättar dina fönster är det lätt hänt att det blir någon fläck på någon ruta, som måste tas om. Då finns ett trick för att kunna avslöja om det gäller insidan eller utsidan på fönstret. Om du ska tvätta fönstren på båda sidorna kan du exempelvis tvätta dem från sida till sida horisontellt på insidan och uppifrån och ner på utsidan. Då får du en ledtråd över var fläcken sitter.

Persienner

Har du persienner i eller på fönstren? Då bör du överväga att även se över dem. De behöver också rengöras för att inte smutsa ner dina rengjorda fönster. Det går också relativt snabbt. Spraya på en rengörande spray och torka sedan bara av dem med en trasa. Välj gärna en trasa som inte lämnar dammspår efter sig.

Så torkar du tvätten snabbt - se de supersmarta knepenBrand logo
Så torkar du tvätten snabbt - se de supersmarta knepen
Annons