Trendar: InredningMat och dryckResor

Tvättexperten: Så får du bort de envisa fläckarna

21 okt, 2022 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Tuggummi och nagellack – att få bort det från kläder kan kännas helt omöjligt.
Det är det dock inte, menar tvättexperten Deyan Dimitrov.
Nu delar han med sig av sina bästa tips för att få bort de allra mest envisa fläckarna från dina kläder.
Annons
Fem favoriter från Femina – tvätt- och städspecialBrand logo
Fem favoriter från Femina – tvätt- och städspecial

Har du slängt plagg, filtar och tyger för att du spillt saker på dem som inte går bort? Det har nog de flesta gjort någon gång – men kanske i onödan. Det mesta går nämligen att få bort, om man använder rätt teknik och hjälpmedel.

Tvättexperten Deyan Dimitrov delar med sig av sina bästa tips för att få bort envisa fläckar och material från kläderna. I en intervju med Daily Express konstaterar vd:n för Laundryheap att det sällan är nödvändigt att kasta plaggen som fått fläckar.

Tuggummi

Har du råkat sätta dig i tuggummi och har svårt att få bort det? Då kommer citron vara din räddning.

– Blöt plagget i citronjuice och använd den trubbiga sidan av en kniv för att skrapa bort överflödigt. Tvätta sedan plagget direkt i tvättmaskinen för att citronjuicen inte ska missfärga tyget, säger Deyan till tidningen, och fortsätter:

Annons

– Ett alternativ för mörka plagg, om du vill testa ett annat sätt för att bli av med tuggummin, är att använda majonnäs. Massera in en klick majonnäs på plagget så borde tuggummit bara ramla av.

Papper i tvättmaskinen

Finns det något mer irriterande än när du tvättat och glömt ta ut en bit papper ur en ficka, så alla plagg är täckta i vitt ludd när du tvättat klart? Antagligen inte. Men tack och lov går det att lösa. Deyans första tips är att skaka av kläderna för att få bort det värsta, innan du löser upp aspirintabletter i varmt vatten och stoppar ner kläderna i vätskan. Låt plaggen ligga i vattnet i två timmar innan du sköljer av dem i tvättmaskinen.

Nagellack

Att spilla nagellack på kläder, eller kanske snarare råka fläcka ner med sina nymålade naglar, kan kännas helt omöjligt att få bort. Men så är inte fallet, menar tvättexperten. Börja med att skrapa bort så mycket du kan med en sked eller liknande, för att sedan dabba ”IPA” – isopropylalkohol –på fläcken tills den är borta. Tvätta sedan plaggen med vatten och tvål för att få bort alkoholen. och avsluta med att tvätta plagget som vanligt i tvättmaskinen.

Annons