Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

80-talets rockers då och nu – så ser de ut

13 jul, 2023 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Dag Finn.
På 80-talet var de tonåringarnas största rockidoler, med de största hitsen – och störst hår.
Så här ser rockikonerna ut i dag!
Annons
80-talets största artister – som vi fortfarande lyssnar påBrand logo
80-talets största artister – som vi fortfarande lyssnar på

Joey Tempest

Född och uppvuxen i Upplands Väsby utanför Stockholm som Joakim Larsson, men redan som tonåring svidade han om och blev Joey Tempest. Bara 20 år gammal slog han igenom som sångare och frontman i Europe, som med hits som The final countdown och Carrie blev ett av världens största hårdrocksband på 80-talet.

Joey Tempest fyller 60 i år, men Europe turnerar fortfarande världen runt.

Joey Tempest.
Joey Tempest vid genombrottet och i dag.

Dag Finn

Norska Dag Finn, som egentligen heter Dagfinn i förnamn och Strøm i efternamn, var sångare i rockgruppen Sha-Boom, som hade en riktig storhetstid i slutet av 80-talet.

Annons

1990 lämnade han bandet och lyckades bli ekonomiskt oberoende med hjälp av bra investeringar i aktier, fastigheter och restauranger.

Yngwie Malmsteen

Yngwie Malmsteen var en av 80-talets främsta gitarrikoner, och en av de första svenskarna att nomineras till en amerikansk Grammy, för sitt debutalbum Rising force. Genom åren har han många gånger röstats fram som världens bästa gitarrist.

Många förknippar nog gitarristen med ikoniska citat som ”More is more” och ”You've released the fucking fury”. Yngwie Malmsteen är aktiv än i dag, och släppte sitt senaste album 2021.

Annons
Yngwie Malmsteen.
Yngwie Malmsteen 1985 och 2021.

Tone Norum

Som syster till John Norum i Europe växte Tone Norum också upp i Upplands Väsby, precis som tidigare nämnda Joey Tempest. Det var också han som skrev och producerade hennes genombrottsalbum One of a kind, som gjorde att hon slog igenom brett i Sverige.

Allra kändast är hon dock för duetten Allt som jag känner med Tommy Nilsson. I dag har hon lagt artistkarriären på hyllan, även om hon ibland dyker upp och sjunger sin gamla monsterhit.

– Jag lade av med musiken för att kunna vara hemma med barnen. Det var ett medvetet och väldigt skönt beslut, har hon sagt.

Annons
Tone Norum.
Tone Norum 1986 och 2023.

Kee Marcello

Kee Marcello, eller Kjell Hilding Löfbom som han egentligen, har spelat i en rad kända band. Han slog igenom som gitarrist i Noice, och bildade sedan bandet Easy action. Easy action var ett av bandet som inspirerade amerikanska glamrock-band som Mötley Crüe och Guns N Roses i slutet av 90-talet. Easy action lade ner 1986, men sedan 2006 är de återförenade och spelar ihop.

Annons

Dee Snider

Amerikanska Dee Snider är mest känd som frontman i Twisted Sister, men han har också spelat i band som Desperado samt varit soloartist. Twister Sister har brutit upp och återförenats flera gånger, och lade senast ner 2016.

Dee Snider.
Dee Snider på 80-talet och 2023.

Vince Neil

Vince Neil har varit frontman i rockbandet Mötley Crüe sedan bandet bildades 1981, när han bara var 20 år gammal. Sedan dess har bandet varit ett av världens största i sin genre, och gett upphov till otaliga skandaler. Biografin The Dirt, där bandet berättar öppet om sin extrema livsstil under storhetstiden på 80-talet, har blivit en klassiker.

Vince Neil.
Vince Neil på 80-talet och i nutid.
Annons