Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

90-talsstjärnan Toni Holgersson försvann från rampljuset

22 nov, 2022 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Han spåddes en lysande karriär efter sin debut 1989, och kallades för ”den nya Ulf Lundell”.
Men efter framgångarna gled Toni Holgersson ner i ett svårt missbruk – och fick lägga karriären på hyllan i över ett decennium.
Så lyckades han vända sitt liv!
Annons
5 stjärnor som var heta på 90-taletBrand logo
5 stjärnor som var heta på 90-talet

Toni Holgersson var bara 23 år gammal när han 1989 släppte sitt debutalbum, och det dröjde inte länge innan succén var ett faktum. Den nybakade vissångaren nominerades till en Grammis i kategorin ”Årets nykomling”, och släppte året därpå hyllade skivan Louise och kärleken. Även det albumet blev Grammisnominerat i kategorin Årets folk/visa.

Toni blev ett självklart namn på Svensktoppen, och samarbetade med stora artister när han fortsatte släppa musik. 1994 turnerade han med några av den tidens största namn – Lisa Ekdahl, Björn Afzelius och Mikael Wiehe. Toni Holgersson kallades för ”den nya Ulf Lundell”, och framtiden såg ljus ut.

Annons

Men bakom kulisserna kämpade artisten med ett mörker – ett narkotikamissbruk. Efter att som 14-åring ha placerats i fosterhem efter en tvångsomhändertagning av socialtjänsten började Toni använda droger, och missbruket följde med honom in i karriären.

Toni Holgersson med sina turnékamrater 1994.

– Jag började med alkohol och hasch när jag var 13 år. Det kändes som att allt föll på plats inom mig, berättade Toni i en intervju 2005.

Försvann – blev hemlös

Från mitten av 90-talet till 2005 var det tyst från Toni, vars liv hade tagits över av alkohol och droger. Han släppte ingen musik, och hamnade så småningom på botten. Det gick så långt att Toni blev hemlös.

Annons

– Under de sista sex månaderna som missbrukare sov jag i hiss-schakt. Det var inga större problem, jag gick på amfetamin och behövde inte sova så mycket, sa han till Expressen 2005.

2005 kom Toni med albumet Tecken på liv.

Till slut blev kärleken Tonis väg ut ur missbruket. Han blev kär i en kvinna som också missbrukade, och insåg hur hemskt det var att se henne lida – något som påverkade honom mer än hans eget lidande.

Efter några månader utan knark började Toni skriva musik igen, och 2005 gjorde han comeback. Både 2010 och 2012 Grammisnominerades han igen i Årets folk/visa. Med åren har musiken fortsatt komma, och så sent som 2020 släppte han musik. Då fick han också det prestigefulla Taubestipendiet.

Annons

”Tack vare stipendiet så kan jag ändå börja med inspelningarna nu i sommar, pengarna gör det möjligt! Så får vi se hur långt det räcker, men jag vet att bara man börjar så brukar det rulla på sedan. Och så ska jag köpa en högtalarlåda till min elgitarr. Jag är så väldigt glad för det här. En glad Toni Holgersson — det händer inte så ofta”, sa han i tacket efter stipendiet.

Källa: Nöjeslivet.

Toni Holgersson 2019.
Annons