Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Albin Lee Meldau sökte till Idol för 15 år sedan – därför ratades han av juryn

28 mar, 2023 
AvEbba S. Dahlman
FotografRobin Lorentz-Allard/Aftonbladet, Youtube
Albin Lee Meldau gjorde stor succé när han var med i Så mycket bättre år 2018.
Men det var inte första gången vi hörde stjärnan sjunga i ett TV4-program.
Som 19-åring sökte han nämligen till Idol – och fick nej från juryn.
Annons
8 saker du inte visste om tv-aktuella Ana DiazBrand logo
8 saker du inte visste om tv-aktuella Ana Diaz

I helgen intog han Avicii Arena för att bjuda förväntansfulla fans på konsert. Något som stora svenska artister bara drömmer om. Albin Lee Meldau har gjort det.

Han är en fullfjädrad artist som, sedan det folkliga genombrottet i Så mycket bättre 2018, berört svenska folket med lidelsefull musik som slår an i våra mest innersta känslor.

Men det var inte första gången Albin syntes i ett TV4-program. Som 19-åring provade han nämligen lyckan i ett av TV4:s största och mest populära tv-format; Idol.

Albin Lee Meldaus genombrott i Så mycket bättre

När Albin var med Så mycket bättre år 2018, var succén ett faktum för den Göteborgsfödda låtskrivaren. Vid tidpunkten slog igenom som soloartist, men han berättade också om de tidigare framgångarna med soulbandet The Magnolia, som han hade tillsammans med Arvid Nero.

Annons

Musikern Louise Hoffsten, som också medverkade i programmet den säsongen, kallade honom ”det bästa musikaliska” hon hört i sitt liv. Och visst visade han på en oerhörd talang.

Faktum är att tolkningen av hennes låt My Favourite Lie, som han översatte till Spela min favoritvals, blivit en av de mest uppmärksammade genom programmets historia.

År 2022 gjorde han comeback i formatet. Den här gången som nykter. År 2018 var han nämligen fast i ett missbruk och ”inte nykter en sekund.”

– Jo, men så var det, säger han idag. Jag hade inte varit nykter många minuter sedan jag var 13 år, kanske bara när jag sov. Det är så det är att vara narkoman, berättade han för Icakuriren i en intervju från februari.

I dag, eller i november 2022, firar han fyra år som nykter.

– Jag är bara en sångare som lyckats komma ur en negativ spiral. Hur det hände har jag ingen aning om. Att det hände är jag jävligt glad för, säger han till tidningen.

Annons

Albin sökte till Idol för 15 år sedan – fick nej från juryn

Men det är som sagt inte första gången vi hör hans säregna röst i ett TV4-program. År 2008, tio år innan hans första entré i Så mycket bättre, sökte han nämligen till Idol.

I dag har det gått 15 år sedan Idol-juryn bedömde hans sång i tv.

Juryn som då bestod av Laila Bagge, Anders Bagge och Andreas Carlsson valde att inte skicka honom vidare efter hans slutaudition.

Bland annat ska de ha klagat på hans engelska uttal. Något som kan tyckas konstigt då Albin är halvbritt och sjungit mycket på engelska.

– Jag var kanske 19 år. Jag fick höra att jag hade ett dåligt engelskt uttal och att jag såg ut som en musiklärare, ska Albin ha sagt om Idol-upplevelsen i Så mycket bättre, enligt Nyheter24.

Här kan du se Albins audition:

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons