Så gick det sen för vinnarna vi minns i Idol
0:59

Efter reklamen: Så gick det sen för vinnarna vi minns i Idol

(0:59)

Slå på ljud

Många stjärnor har skapats i Idol – och somligas ljus har aldrig falnat. Stora artister som Agnes Carlsson, Måns Zelmerlöw och Darin Zanyar gjorde minst sagt intryck på tittarna vid sin medverkan i programmet och sedan dess har framgångarna varit ett faktum.

Men bortsett från några av våra största stjärnors genomslag så finns det också stunder och personer som vi kommer ihåg lite extra. En särskilt minnesvärd audition var Oleg Nejliks! För visst ringer det en klocka när du hör låttiteln ”Elektropop”?

Moa Lignell slog igenom i Idol – det gör hon i dag

Oleg Nejlik sökte till Idol av en slump

När Oleg Nejlik dök upp på uttagningen inför Idol i Stockholm så beskrevs han som en ”kille med linne och smålustig gitarr” från Moskva, av programledaren Pär Lernström.

Han gjorde ett starkt intryck på tittarna när han berättade att han egentligen inte hade tänkt söka till Idol, utan att han befann sig på platsen av en slump.

– Egentligen så skulle jag och min kompis till Skansen och klappa djur, du vet. Sen så såg jag den här jättekön, medger han i programmet.

Oleg Nejlik Idol
Foto: Marko Säävälä/TT

När han frågade några i kön vad som pågick och de berättade om musiktävlingen så tog han helt enkelt tillfället i akt. Som tur var så skulle han egentligen repetera med sitt band senare under dagen och hade därför sig sin gitarr.

– Jag tänkte: ”Varför inte?”, berättar han för en bestört Pär Lernström.

Stina Joelsson tävlade i Idol – så lever hon nu

Oleg Nejlik slog igenom med låten ”Elektropop”

När Oleg Nejlik trädde in till juryn så var det nog ingen som visste vad som väntade.

– Jag kommer definitivt att bjuda på någonting som verkligen är kul. Folk kommer bli glada och det är det enda jag vill, sa han inför sin audition.

När han framförde den egenskrivna låten ”Elektropop” var det en och annan haka som tappades. Oleg fick hela juryn att sjunga med – och i veckor därefter var låten fast i mångas huvuden och trallades glatt lite varstans.

Men trots att han slog igenom stort med ”Elektropop” så var låten faktiskt inte särskilt genomarbetad när han sjöng den i Idol. Faktum är att han hade skrivit och sjungit den på en fest, bara helgen innan.

Här kan du se Olegs Idol-audition:

Oleg Nejliks tuffa uppväxt i Ryssland

Även om Oleg Nejlik presenterade sig som en kille från Moskva så är han inte helt säker på sitt ursprung. När Aftonbladet ställde frågan om det var från Rysslands huvudstad han kom ifrån så löd svaret:

– Ja, tror det. Jag är inte säker, det kan vara någon annan stad. Jag kanske är adopterad, man vet aldrig.

Han flyttade till Sverige 1999 när han var 14 år gammal och placerades i en svensk niondeklass med en gång. Tufft, kan många tänka, men Oleg uppskattade det eftersom han fick lära sig svenska fort.

Oleg Nejlik Idol Elektropop
Foto: Leif R Jansson/TT

Artisten beskriver sin uppväxt i Ryssland som ”ganska normal”, men berättar även om svåra förhållanden som rådde.

Idol-Ola försvann från rampljuset – det gör han i dag

– Jag började röka när jag var 10. Sen provade jag att sniffa lim när jag var 14, har han berättat för Aftonbladet.

Oleg beskriver också hur det var mycket slagsmål och snattande, men att han upplevde det som vanliga företeelser.

Så gick det efter Idol – det gör Oleg Nejlik i dag

Oleg Nejlik åkte ut ur Idol under slututtagningen, men att han ändå hade slagit igenom stort stod helt klart. Innan sin medverkan in programmet arbetade han som vårdbiträde, men efter Idol-succén fick han skivkontrakt och blev artist.

Tätt inpå att programmet sändes släppte han albumet En liten Cola tack. Albumet saknade emellertid en låt som fansen väntade sig att få höra; ”Känn ingen sorg för mig Anders Borg”, som Oleg tidigare hade berättat om.

Enligt honom själv var det Håkan Hellström i egen hög person som inte tyckte att det var en god idé att han släppte låten.

Oleg Nejlik Idol Elektropop idag
Foto: Marko Säävälä/TT

– Håkan Hellström vill inte att jag ska göra den, hävdade Oleg Nejlik till Aftonbladet.

Men skivbolaget Universal Music menade däremot att ingen hade varit i kontakt med Håkan Hellström om saken, utan att låten faktiskt aldrig hade existerat eller varit på tapeten.

Daniel ”The Moniker” Karlsson gjorde succé i Idol – så gick det sen

I dag är Oleg fortfarande artist och har fortsatt göra musik. Nyligen släppte han singlarna ”Fluid” och ”TbI”, som kom ut år 2021 respektive 2022.

Mest läst