macken svt anders eriksson roy roger
1:10

Efter reklamen: 5 älskvärda filmer från 80-talet

(1:10)

Slå på ljud

Galenskaparna och After Shave hade visserligen gjort sig ett namn i snävare kretsar tack vare sina scenföreställningar. Men för den breda massan var humorgruppen i stort sett okänd när Macken hade premiär i Sveriges Television i augusti 1986.

Efter det blev ingenting sig likt för Galenskaparna och After Shave i allmänhet – och huvudrollsinnehavarna Anders Eriksson (Roy) och Jan Rippe (Roger) i synnerhet.

roy roger macken

Anders Eriksson och Jan Rippe som Roy och Roger.

Kamerareportage/TT

Fyra miljoner svenskar tittade på Macken varje vecka och när musiken från serien blev skiva var det total hysteri när Anders Eriksson och Jan Rippe gav sig ut på en signeringsturné. Efter två tumultartade besök i sina respektive hemstäder Mariestad och Trollhättan, där duon fått fly från folkmassor, ställdes resten av turnén in.

– Vi vågade inte. Rippe var livrädd och jag också. Det var sådant som man bara hade sett med Beatles. Det var helt sinnessjukt, har Anders Eriksson berättat för Expressen.

Galenskaparna nära att splittras

Allmänhetens sug efter Roy och Roger visade sig snart bli ett stort problem för Galenskaparna och After Shave.

Galenskaparna-stjärnan försvann från rampljuset – det gör hon nu

Claes Eriksson, Anders Erikssons storebror och den som skrivit manus till det mesta som humorgruppen gjort, har berättat för Expressen att framgången ledde till slitningar.

– Under en turné de andra gjorde 1987, utan min medverkan, kunde det hända att det kom förbi journalister när de stod och tankade turnébussen på någon mack, och ville ha en bild. Till de andra sa de: ”Ni kan sitta kvar i bussen, vi vill ha Roy och Roger”. Det väckte ont blod hos de andra. Det blev lite konfliktartat.

Anders Eriksson Galenskaparna

Anders Eriksson fyller 66 år i sommar.

Adam Ihse / TT

Han berättade också att han var glad över att Anders Eriksson och Jan Rippe tackade nej till de miljoner kronor som de erbjöds genom olika reklamavtal.

Claes Eriksson tackade samtidigt nej till att skriva en fortsättning för tv.

– Vi hade en massa rådgivare som sa att vi direkt måste sätta upp Macken på scen. Men hade vi gjort det då så hade vi splittrats, det kan jag säga. Det blev en sådan uppmärksamhet på Roy och Roger så det blev lite gnissel i gänget, har Anders Eriksson berättat.

Galenskaparna och After Shave gick vidare till andra succéer – som tv-serien En himla många program där Anders Eriksson bland annat spelade en annan klassisk roll, Fabror Frej.

Så lever Anders Eriksson i dag

Anders Eriksson flyttade från Trollhättan till Göteborg i slutet av 1970-talet för att plugga på Chalmers. När storebror Claes ringde och frågade om han ville vara med i tv blev det starten något helt nytt – någon civil karriär blev det aldrig när underhållningen tog allt mer plats.

I sommar blir Anders Eriksson 66 år gammal. I samband med sin 65-årsdag förra året berättade han i en intervju med Göteborgs-Posten om hur det är att bli äldre.

– Det är klart att det är tråkigt att bli äldre. Men någon ålderskris har jag aldrig haft, jag har inte hunnit känna efter, sa han till tidningen.

Anders Eriksson fru

Anders Eriksson med kärleken Malin Karlsson på Bingolottos 30-årsjubileum i höstas.

Hans Shimoda/TT

Anders Eriksson bor i en villa i Långedrag i Göteborg. Han har sambo och tre vuxna barn, två söner och en dotter, enligt GP. Han finner ännu glädje i att jobba med Galenskaparna och After Shave.

– Ibland har det varit väl jobbintensivt. Samtidigt har det alltid funnits en stor trygghet i ensemblen, har han sagt till Göteborgs-Posten.

– Vi har haft en fantastisk gemenskap och fruktansvärt roligt både på och bakom scenen. Om man är nedstämd när man kommer till teatern så går det en minut, sedan skrattar man.

Jan Rippe fick hjärtinfarkt – ändrade hela sitt liv