Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Sara Alström blev känd i Rederiet – lämnade rampljuset helt

09 dec, 2022 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Med omtyckta tv-serier som Rederiet och Vänner och fiender blev Sara Alström ett välkänt ansikte i hela Sverige.
Men kändisskapet hade sin mörka baksidor, och skådespelaren valde att lämna rampljuset helt – och flytta utomlands.
Så lever Sara Alström efter framgångarna!
Annons
Så gick det sen för skådespelarna i RederietBrand logo
Så gick det sen för skådespelarna i Rederiet

Redan från ung ålder stod det klart för Sara Alström att hon skulle bli skådespelare. Hon var inte mer än 11 år gammal när hon turnerade runt i både Sverige och England med musikaler, och har spelat mot både Thorsten Flinck och Mikael Persbrandt i teateruppsättningen av En handelsresandes död.

Sitt stora genombrott fick dock Sara Alström i hyllade tv-serien Rederiet, som hade två miljoner tittare i veckan i mitten av 1990-talet. Men medan det spelades in ett avsnitt i veckan av serien på M/S Freja, så spelade hon in hela två avsnitt om dagen av såpan Vänner och fiender. Det gjorde att den unga skådespelaren drabbades av svår prestationsångest, samtidigt som kändisskapet som kom med att spela i serierna också stressade henne.

Annons

– Det vållade en väldigt stor stress hos mig som ung person med höga prestationskrav. Det kändes jobbigt att vara i rampljuset. Jag gillar att sitta på kafé och vara betraktare, men det blev tvärtom – jag blev betittad! Det passade inte mig, sa Sara till Hallands Nyheter 2015.

Sara Alström blev känd i Rederiet och Vänner och fiender.

Därför försvann Sara Alström från rampljuset

Sara Alström valde att backa från kändisskapet, och lämnade till och med Sverige under en period. Under en resande period testade hon på allt möjligt i yrkesväg – hon var fotoassistent i Paris, värdinna på restaurang i New York, regisserade kortfilmer och var castingassistent i Stockholm.

– Jag fick insikt om att jag är en person som bara förmår fokusera på en sak i taget, vilket jag gör till hundra procent. Jag bytte ut teater mot relationer och överfokuserade på dem. Andra delar av livet släppte jag, kanske också mig själv till en viss del.

Annons

I dag har Sara Alström lämnade rampljuset och skådespelarkarriären bakom sig. I intervjun med Hallans Nyheter 2015 berättade hon i stället om karriären som säljare av skönhetsprodukter, och hur rollen som mamma gjort att hon har mer stabilitet.

– Jag känner mig mer harmonisk nu och har bytt karriär helt. I dag jobbar jag som säljare och allt i allo och jag marknadsför ekologiska hudvårdsprodukter. Med barn behöver jag regelbundna arbetstider och veta att pengarna kommer varje månad. Det roligaste med jobbet är kontakter med människor.

Sara Alström 2015.
Annons