Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Anita Ekbergs önskan på dödsbädden gick i kras

30 aug, 2023 
AvAino Oxblod
Fotograftt.
Anita Ekberg La dolce vita.
Anita Ekberg är en av Sveriges mest ikoniska skådespelare genom tiderna.
Kort före hennes död 2015 hade Anita Ekberg en dröm för sitt arv – som krossades efter hennes bortgång.
– Visst känner jag mig ensam, sa Anita Ekberg i en intervju på sin 80-årsdag.
Annons
7 svenskar som är heta i HollywoodBrand logo
7 svenskar som är heta i Hollywood

Anita Ekberg var 20 år gammal när hon 1951 vann skönhetstävlingen Frökem Sverige och fick åka till USA för att representera Sverige. Att hon inte vann gjorde inget – skönhetstävlingen blev ändå starten på hennes internationella karriär. 1952 gjorde hon sin första Hollywoodroll, men det var först fyra år senare i Krig och fred som hon fick sitt stora genombrott. Mest förknippad är Anita Ekberg dock fortfarande för rollen i La dolce vita, där hon badar i Fonatana di Trevi i Rom.

Annons
Anita Ekberg.
Anita Ekberg var en ikonisk Hollywood-skådespelare.

Anita Ekberg var gift två gånger – först 1956 till 1959 med skådespelaren Anthony Steel, och sedan 1963 till 1973 med en annan skådespelare, Rik Van Nutter. Den svenska stjärnan fick dock aldrig några barn, vilket var något hon reflekterade kring i intervjuer.

”Glad att jag inte har barn – se på hur världen ser ut”, har hon sagt till Expressen.

Anita Ekbergs sista önskan

I en intervju i samband med Anita Ekbergs 80-årsdag, tre år innan hon dog, konstaterade stjärnan att hon kände sig ensam. Hon hade då varit sjuk i många år, och bodde på en klinik.

Annons

– Visst känner jag mig ensam. Men jag ångrar ingenting. Jag har älskat och jag har gråtit. Jag har vunnit och jag har förlorat och jag har varit som galen av glädje och lycka. Men jag har varken make eller barn. Och dagarna på sjukhuset tar aldrig slut, sa hon då.

Vid sin sida de sista åren hade Anita Ekberg dock sin assistent Anna Maria Attansio, och det var också hon som i testamentet fick ärva Anitas stora villa norr om Rom. Anna Maria har berättat att Anita Ekberg på slutet ofta pratade om sin önskan att villan skulle bli ett äldreboende, där seniorer skulle kunna njuta av den 10 000 kvadratmeter stora trädgården.

Anita Ekberg.
Anita Ekberg levde ensam sista åren.

Men när assistenten fick nycklarna till villan möttes hon av en chock – Anita Ekbergs gode man hade låtit huset förfalla och trädgården växa igen. Anna Maria ansträngde sig för att få ordning på fastigheten, men förbjöds ändå använda villan som äldreboende. I slutändan fick hon ändå sälja villan, för åtta miljoner kronor.

Annons