Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Michael Nyqvists vänner höll hans hemlighet – fram till hans död

30 aug, 2023 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Michael Nyqvist.
Michael Nyqvist var en av Sveriges mest folkkära och framgångsrika skådespelare, men 27 juni 2017 gick han tragiskt bort i cancer.
Stjärnan valde att hålla sjukdomen hemlig in i det sista – och det var bara de allra närmaste som kände till hur sjuk han var.
– Det var otroligt få som visste, och då var han ändå sjuk i ett år, har Susanne Cederberg sagt.
Annons
Här är de vanligaste formerna av cancer i SverigeBrand logo
Här är de vanligaste formerna av cancer i Sverige

Det har gått sex år sedan Michael Nyqvists tragiska bortgång i cancer, men fortfarande är han ihågkommen som en av Sveriges mest folkkära och framgångsrika skådespelare i modern tid. Med filmer som Män som hatar kvinnor, Grabben i graven bredvid, Så som i himmelen och Hans och hennes blev han en självklar del av svensk filmindustri, och framgångarna på hemmaplan gjorde att karriären också tog fart utomlands.

Efter att ha gjort succé med Millenium-trilogin, tillsammans med Noomi Rapace, började de internationella framgångarna komma. Nyqvist spelade skurk mot Tom Cruise i Mission Impossible 4, och hade en roll i amerikanska thrillern Hunter killer.

Trots sitt offentliga jobb var Michael Nyqvist en väldigt privat person, som inte tyckte om att dela med sig av sitt privatliv med frun Catharina, och sina två barn. Därför är det kanske inte så förvånande att han också höll sin cancersjukdom hemlig in i det sista.

Annons

Skådespelaren fick cancerdiagnosen ungefär ett år före sin bortgång, och hoppades hela tiden att han skulle kunna bli frisk.

– Micke var mitt i livet och hade tusen projekt. Han hade drömmar om att regissera och undervisa. Men han hann inte. Han var inte sjuk så länge och förstod inte att han skulle dö. Det blev abrupt och det drabbade väldigt många som stod honom nära, har hustrun Catharina Nyqvist sagt till Expressen.

Michael Nyqvist.
Michael Nyqvist på teaterpremiär 2016.

Michael Nyqvist höll sjukdomen hemlig

Michael Nyqvist höll sjukdomen hemlig för väldigt många runt sig, och det var bara de allra närmaste som kände till hur sjuk han var. De som visste om sjukdomen berättade inte När han spelade in en dokumentär med vännen Susanne Cederberg vägrade han att prata om sjukdomen.

Annons

– Jag sa att vi måste ha med det i programmet, för det kommer att komma ut. Då sa han: ”Jag vill aldrig prata med någon om detta”. Han tyckte att sjukdomen skulle överskugga allt han hade gjort. Han tänkte att han skulle bli frisk och överleva, därför ville han hålla det hemligt. Det lyckades han med också. Någon tyckte att han hade magrat, då sa han bara att det var inför en roll, har hon berättat.

In i det sista vägrade Nyqvist ge upp hoppet om att bli frisk.

– Det var otroligt få som visste, och då var han ändå sjuk i ett år. Sedan var det bättre och sämre tider i sjukdomsförloppet. Han var vid gott mod, han hade inte gett upp. Det gick väldigt hastigt.

Annons