Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Anna Lindh hittade kärleken i en ny man innan hon dog

15 jun, 2022 
AvAino Oxblod
FotografJAN COLLSIÖÖ
2022 skulle Anna Lindh ha fyllt 65 år, men hon fick aldrig bli mer än 46 år gammal, när hon 2003 knivhöggs till döds.
Den svenska utrikesministern tampades med familjehemligheter och maken Bosses alkoholism in till slutet – men hade före sin död hittat kärleken i en ny man.
– Hon hade inte bara elände på slutet. Jag ville inte att hennes liv skulle sluta enbart i sorg, säger Eva Franchell, författare till biografin om Anna Lindh.
Annons
Krimfallen som skakade SverigeBrand logo
Krimfallen som skakade Sverige

Anna Lindh var 46 år och Sveriges utrikesminister när hon den 10 september 2003 blev knivhuggen på varuhuset NK i centrala Stockholm. Dagen därpå avled hon på sjukhuset av sina skador.

I biografin En människa kan mördas men inte idéer, berättar vännen och kollegan Eva Franchell, som också var med Anna Lindh när hon attackerades, om den svenska toppolitikerns karriär och vägen mot partiledarposten som hon aldrig hann få. Men boken är också full av minnen av Anna Lindh som mamma, och hennes privatliv med maken Bo Holmberg.

I en intervju med Aftonbladet konstaterar Eva Franchell att även om Anna Lindh ofta var bortrest och hade fullt upp på jobbet så oroade hon sig för familjen och ville ha ständig kontakt med dem.

Eva Franchell har skrivit boken om Anna Lindh.

– Anna hade ett ängsligt drag. Hon var orolig, för familjen, för barnen. Det märktes bland annat på många och långa telefonsamtal, hon var otroligt noga med att alltid höra av sig. Jag tror inte att det berodde på något trauma utan på att hon hade en känslighet, säger Eva.

Annons

Makens alkoholism – en öppen hemlighet

Boken tar också upp de problem som Bo, eller Bosse som han kallas, hade med alkohol – en öppen hemlighet bland alla politiska reportrar, men inget som skrevs om under Anna Lindhs tid i livet. Men den sista tiden visste Anna att hon skulle behöva skilja sig från maken,

Anna Lindh och Bo Holmberg 2002.

– Alkoholismen var ingen hemlighet, alla politiska reportrar visste. Bosse hade uppträtt berusad och det hade inte gått i längden. Hon brottades med det på slutet. Jag minns att hon satt på en balkong och sa ”Jag förstår att jag måste ta itu med det”. ”Jag vet, jag vet, jag vet.” Men hon var otroligt lojal med Bosse, ända till sin död, säger Eva Franchell till Aftonbladet.

Vad Eva inte visste när vännen mördades, men fick veta efter hennes död, var att Anna Lindh hade hittat kärleken i en ny man. I En människa kan mördas men inte idéer berättar hon hur vännen hade börjat se en väg ut ur sitt olyckliga äktenskap.

– Jag bestämde mig för att ta med det i boken för annars skulle bilden av henne bli lögnaktig. Hon hade inte bara elände på slutet. Jag ville inte att hennes liv skulle sluta enbart i sorg.

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons