Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Arne Hegerfors: Hade inte levt i dag om det inte vore för Kerstin

20 jul, 2023 
AvEbba S. Dahlman
FotografCornelia Nordström, Carolina Byrmo/Aftonbladet/TT
Tv-legendaren Arne Hegerfors har levt ett långt liv, som på senare år dessvärre kantats av en del sjukdom.
I en intervju med Aftonbladet reflekterar den forna sportkommentatorn över livet – samtidigt som han tackar sin hustru för att han överlevt!
– Det är definitivt tack vare Kerstin som jag lever, säger han.
Annons
6 svenska idrottslegendarer vi aldrig glömmerBrand logo
6 svenska idrottslegendarer vi aldrig glömmer

Den legendariska sportjournalisten och programledaren Arne Hegerfors har numera 80 år under bältet.

Under yrkeskarriären har han lotsat oss genom otaliga mästerskap, och refererat flera av svenska idrottshistorien mest minnesvärda prestationer. Han har även agerat programledare för populära tv-format, så som Kryzz med Björn Skifs och Det kommer mera, som han gjorde med Martin Timell och sedan Anders Lundin.

I en intervju med Aftonbladet berättar 80-årsjubilaren om hur han reflekterar över livet i dag, om den tuffa sjukdomskampen och om den enorma kärleken han känner för hustrun Kerstin!

Arne Hegerfors: Därför erbjöd jag Kerstin att lämna mig

Paret träffades i september 1978. Kerstin berättar att en vän till henne och dennes make fixade ihop dem på en ”blind date”, under vilken de fyra skulle gå och se Povel Ramel.

Annons

Hon skulle egentligen resa hem till Bollnäs den kvällen för att hälsa på sina föräldrar, men när föräldrarna fick höra att det var Arne Hegerfors hon skulle träffa hade hennes mamma ändrat ton och sagt ”Du kan komma hem en annan helg”.

Arne skojar att han har svärmor att tacka för mycket.

2012 genomförde Arne Hegerfors sin sista insats som kommentator, tillsammans med kollegan Jens Fjällström
2012 genomförde Arne Hegerfors sin sista insats som kommentator, tillsammans med kollegan Jens Fjällström (t v). Tv-legendarens sista jobb innan pensionen var en fotbollsmatch i Allsvenskan mellan GAIS och IFK Göteborg på Gamla Ullevi i Göteborg.

Han berättar att Kerstin är hans livs kärlek, och anledningen till att han lever ett lyckligt liv. Däremot har han inte alltid varit övertygad om att han själv gör henne lycklig.

Han har tidigare berättat att han lider av dåligt närminne, och att detta bidragit till att han erbjudit Kerstin att lämna honom.

– Jag försökte sätta mig in i hennes situation och tänka hur jag hade gjort i motsvarande situation. Kanske hade jag tänkt ”Varför kan inte jag få leva mitt liv? Varför måste jag leva ditt liv?”. När jag tänkte den tanken så erbjöd jag Kerstin att inte behöva känna sig fjättrad vid mig som inte klarar någonting, utan hon ska naturligtvis få leva sitt liv, säger han öppenhjärtigt till kvällstidningen.

Annons

Arne Hegerfors om hälsan: ”Tack vare Kerstin som jag lever”

Kerstin tackade nej till erbjudandet att lämna och har stått vid makens sida genom alla motgångar. Och det har varit en del.

År 2011 drabbades Hegerfors av en massiv hjärtinfarkt. Bara ett halvår senare fick han en storke och en stund därpå drabbades han av en hjärntumör.

Själv minns han inte mycket från den tuffa tiden utöver att han var fokuserad på att överleva. Han förklarar att han hann uppleva både rädsla och acceptans inför döden under den här perioden.

Vidare bedyrar Arne att han är otroligt tacksam för läkarvetenskapen framsteg, som han menar på hjälpte honom lura döden hela tre gånger.

Kerstin Hegerfors och Arne Hegerfors fotade i hemmet år 2022.
Kerstin Hegerfors och Arne Hegerfors fotade i hemmet år 2022.

Men han är också noga att poängtera vilken roll Kerstin spelat in i hans överlevnad.

– Det är definitivt tack vare Kerstin som jag lever, hon ser till att jag åtminstone sätter mig på motionscykeln någon gång, säger han till Aftonbladet och fortsätter med att erkänna att han ”levde slarvigt” innan hennes inflytande tog över:

– Ja, det gjorde jag ju. Desto bättre har jag inte missbrukat sprit och cigaretter särskilt mycket, men jag var inte den som gick och lade mig i god tid och jag motionerade inte särskilt mycket, utan jag levde väldigt slarvigt kan man nog säga. Tack vare Kerstin har det rättat till sig. Det var bra att träffa en idrottslärare.

Annons