Lars Lerins okända relation med Monica Zetterlund: Hon ville kyssa mig
0:52

Efter reklamen: Lars Lerins okända relation med Monica Zetterlund: Hon ville kyssa mig

(0:52)

Slå på ljud

När SVT 1970 valde att filmatisera den klassiska humorpjäsen Söderkåkar och sända som serie i sex avsnitt var succén snart ett faktum. Buskisen från 30-talet utspelar sig i en kåkstad på söders höjder i Stockholm, och tittarna får följa karaktärernas kärleksproblem och komiska missförstånd.

Tv-serien slog genast an en sträng hos svenska folket och blev omedelbart en favorit, med skådespelare som Monica Zetterlund, Gunn Wållgren, Sune Mangs och Arne Källerud i rollerna. För den sistnämnde kom succén med Söderkåkar som en efterlängtad revansch.

Fångarna på fortet-profilerna som försvann: Så lever de idag

Arne Källerud slog igenom som skådespelare redan i mitten på 50-talet, då i radio-serien Räkna med bråk tillsammans med Carl-Gustaf Lindstedt – ett program som blev populärt i hela landet. Han medverkade senare i en lång rad filmer, revyer och till och med julkalendern 1968.

Men efter framgångarna följde en tyngre tid, då Arne försökte driva stället Nöjeskatten själv. Projektet hade han från början gett sig in i tillsammans med Lindstedt, men sedan fått ta över själv, och Arne hade svårt att få ekonomin att gå runt.

Söderkåkar blev Källeruds revansch

Med Söderkåkar fick skådespelaren sin efterlängtade revansch, och hans insats som Johan Johnsson lever kvar än i dag – serien har repriserats många gånger genom åren, och visades senast på SVT 2008. I dag går miniserien också att se på SVT Plays Öppet arkiv.

Arne var kritisk mot inställningen till kultur på sin tid, och menade att allmänheten tappade intresset för teater för att den inte gjordes på folklig nivå.

– Att svensk film och teater förlorat en hel publik beror säkerligen på att de spelar pjäser som varken de själva eller publiken begriper. Folk vill koppla av från vardagen och ha roligt, sade Arne Källerud då, enligt GT.

Ola Magnells liv slutade i fattigdom – tvingades jobba in i det sista

Efter 50 gifte sig Arne Källerud med hustrun Siv, en kärlek han hittade sent i livet. När han vid 67 års ålder somnade in 1981 skrev vännen Gaby Wigardt om deras kärlek i en runa i Svenska Dagbladet.

”Jag minns hur han presenterade den nyblivna hustrun med orden: ”Ja, man klarade sig länge men när jag träffade Sivan var det klippt”. Så som bara han kunde säga det, ömsint med sin härliga söderton.”

Källa: Nöjeslivet.

Mest läst