Programledare Fångarna på fortet
Olyckorna vi minns i våra favorit-dokusåpor och tv-program
1:50

Efter reklamen: Olyckorna vi minns i våra favorit-dokusåpor och tv-program

(1:50)

Slå på ljud

Erik Blix och Anne Barlind

Programledarna Erik Blix och Anne Barlind var de första progamledarna för Fångarna på fortet.

Premiäråret 1990 var det programledaren Erik Blix som stod vid rodret för Fångarna på fortet med Anne Barlind vid sin sida som ”vägvisare”. Det blev bara en säsong för programledarduon och det skulle dröja ytterligare ett år innan programmet 1992 återuppstod men med nya programledare; Gunde Svan och Agneta Sjödin.

Erik Blix har sedan dess varit programledare för både radio och tv. Han var dessutom chefredaktör för Grönköpings Veckoblad 1999-2006. Numera hörs han i radio i sitt egna program P4 Extra Helg.

Erik Blix sitter på en brygga. Var med i Fångarna på fortet som programledare 1990.

Erik Blix, journalist, programledare och satiriker.

Anne Barlin är skådespelerska men också regissör, översättare och teaterpedagog. Sedan 1991 sätter hon upp olika produktioner och events samt ger undervisning i teateromställning med bas i Paris, Frankrike, enligt Göteborgs-Posten.

Kayo Shekoni

Gunde Svan och Kayo Shekoni i Fångarna på slottet

1994 tog Kayo Shekoni över jobbet som Gunde Svans medhjälpare på Fort Boyard och var med som programledare för Fångarna på fortet fram till 1997 då Agneta Sjödin återigen tog platsen bredvid Gunde.

12 kända TV4-profiler – så såg de ut i början av sina karriärer

Kayo Shekoni var vid den här tidpunkten en känd sångerska i Sverige. Under 1990-talet och in på början av 2000-talet var hon medlem i flera olika grupper, bland annat Le Click. Med Le Click var Kayo på världsturné som förband för pojkbandet Backstreet Boys. Mest känd är Kayo som medlem i gruppen Afro-Dite som vann Melodifestivalen 2002 med låten ”Never let it go”. Gruppen har sedan dess ställt upp flera gånger i tävlingen. Hon har också haft roller som skådespelare 2019 i musikalen Häxorna i Eastwick på Cirkus i Stockholm tillsammans med Peter Jöback.

Kayo Shekoni

Afro-Dite efter ett uppträdande på Allsång på Skansen. Från vänster: Gladys del Pilar, Blossom Tainton Lindquist och Kayo Shekoni.

Karin Törnblom/TT

Gry Forssell och Henrik Johnsson

Gry Forssell och Henrik Johnsson var tidigare programledare för Fångarna på fortet.

2000 övertogs tv-formatet Fångarna på fortet av TV3 från TV4 och det innebar en ny programledaruppställning med Gry Forssell och Henrik Johsson. Dom ledde programmet tillsammans under en säsong.

Gry Forssell har sedan dess fortsatt sin karriär som programledare. Mest känd är hon för tv-programmet Sommarkrysset och Gladiatorerna samt morgonradioshowen Äntligen morgon på Mix Megapol, som hon leder än i dag.

Henrik Johnsson och Gry Forssell var tidigare programledare för Fångarna på fortet.

Även Henrik Johnsson har fortsatt som programledare. Han har bland annat lett programmen Kvitt eller dubbelt, Musikmaskinen och Det stora hoppet. Det senare tillsammans med sin fru hästhopparen Malin Baryard-Johnsson. Han är också producent för Sommar i P1. Han skriver på boken ”Slutet” om tennisspelaren Robin Söderling tillsammans med Johar Bendjelloul samt producerar en rad olika poddar, bland annat Mark Levengoods ”Natti natti”.

Håkan Södergren och Linda Nyberg

Linda Nyberg och Håkan Södergren var tidigare programledare för Fångarna på fortet.

Hösten 2000 prövade TV3 sitt andra år med Fångarna på fortet med en ny duo i form av Håkan Södergren och Linda Nyberg. De ledde programmet också bara en säsong.

Håkan Södergren är före detta ishockeyspelare och spelade flera VM- och OS-turneringar med svenska landslaget. Han hade varit expertkommentator i tv för elitishockey sedan 1990. Efter Fångarna på fortet har han fortsatt som kommentator men också som tränare och sportchef för ishockey i Norge.

Tidigare programledare för Fångarna på fortet.

Linda fortsatte under många år som programledare bland annat med egna talkshowen Helt ärligt. Hon har också varit programledare för Gomorron Sverige och Vetenskapsmagasinet men även utomlands som nyhetsankare för Al Jazeera English. 2015 bytte hon bransch och har jobbat på olika bolag som presschef och marknads- och kommunikationschef, däribland Apoteket.

Numera jobbar hon som kommunikationschef på Novatron Fusion Group.

Hans Fahlén och Kristin Kaspersen

Kristin Kaspersen och Hans Fahlén var tidigare programledare för Fångarna på fortet.

2003 var Fångarna på fortet åter tillbaka på TV4 och denna gång testade kanalen ett nytt programledarpar med kända tv-profilerna Hans Fahlén och Kristin Kaspersen. Programledarparet ledde Fångarna på fortet under två år innan Gunde Svan och Agneta Sjödin gjorde comeback.

Hans Fahlén och Kristin Kaspersen var under 2003-2009 dessutom gifta med varandra. Båda två började sina karriärer på TV Åre. Hans Fahlén är annars mest känd från tv-programmen Spårlöst och När & fjärran. Det senaste han gjorde var Fahléns matäventyr 2015 på TV4. Nu när Fahlen inte syns i tv-rutan längre jobbar han med sitt egna produktionsbolag.

Kristin Kaspersen och Hans Fahlén tidigare programledare för Fångarna på fortet.

Kristin Kaspersen är fortfarande en aktuell tv-profil och har programlett program som Biggest loser, Spårlöst och Vardagspuls. Hon leder ofta olika tv-galor, bland annat det stående jobbet som programledare för Idrottsgalan. Hon föreläser, har även en egen podd och har skrivit olika böcker, bland annat boken om sin mamma ”Vår mamma Lill-Babs”.

Marie Serneholt

Marie Serneholt programledare för Fångarna på fortet.

2015 tog Marie Serneholt Agneta Sjödins plats bredvid Gunde Svan i Fångarna på fortet. Agneta Sjödin stoppades från att vara med efter sin allvarliga cykelolycka. Så Marie Serneholt var helt enkelt Sjödins vikarie under den säsongen. Marie hade tidigare gjort en hel del programledarjobb som Melodifestivalen, frågesportsprogrammet Upp till miljonen och Bingolotto.

Samma år var även Marie Serneholt med i Let's Dance där hon kom på en andra plats efter skidlegendaren Ingemar Stenmark. Marie Serneholt har sedan dess haft en låg profil i tv-rutan utan några större programledarjobb. Däremot är hon numera en etablerad influenser på Instagram med drygt 234 000 följare. Hon är ofta med på invigningar, galor och event samt har olika samarbeten i sina kanaler.

Marie Serneholt och hennes barn Philip och Nicholas och hennes sambo Fredric Palmqvist.

Marie Serneholt tillsammans med sin sambo Fredric Palmqvist och tvillingarna Philip och Nicholas Vimmel på Gröna Lunds vårkalas 2022.

2020 debuterade Serneholt som barnboksförfattare med serien ”Nico och Phille” som baseras på hennes tvillingsöner Nicholas och Philip, som föddes 2018.

Sedan 2016 är ordningen återställd och Agneta Sjödin är återigen Gunde Svans parhäst i programmet och den programledareduo som är med i senaste säsongen av Fångarna på fortet.

Kändisarna vi glömt var tillsammans – som har barn ihop

Mest läst