Kändisåret 2022: Bröllop, bebislycka och dödsfall
1:17

Efter reklamen: Kändisåret 2022: Bröllop, bebislycka och dödsfall

(1:17)

Slå på ljud

Ola Magnell slog igenom på 70-talet med album som Påtalåtar och Nya perspektiv, och toppade försäljningslistan i flera veckor 1976 – över artister som Abba och Rod Stewart. Många minns nog låtar som Kliff, som blev en hit på Svensktoppen.

Men att bli rikskändis var inget som Ola hade räknat med, eller ens trivdes med. Den då 29-åriga artisten litade inte på att framgången skulle hålla i sig, och hade svårt att njuta av medvinden. I en intervju med Aftonbladet 2016, en av de sista artisten gjorde, konstaterar han att han var medveten om att inte ta succén för given.

Ola Magnell blev stor på 70-talet.

Foto: Kamerareportage/TT

– Publik framgång är en flyktig fågel, vet alla som upplevt hur en succé vänds i sin motsats. Jag hade blivit varnad och var medveten om detta. Att försäljningssuccén med Nya Perspektiv inte upprepades med senare album blev en sorts bekräftelse. Marknaden kräver ständigt nya sensationer.

Fångarna på fortet-profilerna som försvann: Så lever de idag

Ola Magnell blev fattigpensionär

Ola Magnell erkänner att han tjänade bra under några år på 70-talet – men att han på grund av en dåvarande ”pomperipossaskatten” betalade 102 procent i skatt. Senare i livet har pengarna inte rullat in på samma sätt, och 2016 levde artisten som fattigpensionär, med 8000 i pension varje månad. På frågan om han haft det kärvt svarade han:

– Mellan varven, ja. Och ännu jobbigare blir det nu när jag är fattigpensionär. Tidigare fanns något som kallades inkomstgaranti för konstnärer. Ett utmärkt system som alliansen slaktade. Jag tror inte det rörde sig inte om någon stor utgiftspost, sa han till Aftonbladet.

Det ekonomiska läget gjorde att Ola Magnell var tvungen att fortsätta turnera och jobba, fastän han hellre hade gått i pension och dragit sig tillbaka.

– Som det ser ut nu är jag tvungen att jobba tills jag stupar, om det inte händer något drastiskt. Och det ser det inte ut att göra, sa han till Aftonbladet.

Bo Holmström skrev tv-historia med ”Lägg ut!”– knäcktes av sjukdomen

Den 6 februari 2020 somnade Ola Magnell in, 74 år gammal.

– Han gick bort i morse, i sitt hem. Tyvärr. Det var hjärtat, hans hjärta har varit lite så där till och från och det var oväntat nu, men ändå det fanns i bakgrunden att han har haft lite hjärtproblem, sa hans agent Ulrika W Martinez till Expressen.

Ola Magnell fortsatte jobba in i det sista.

Foto: PONTUS LUNDAHL / TT
Mest läst