Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Artisternas tragiska öde – dog kort efter varandra

02 mar, 2023 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Beppo Gräsman och Ulla Hallin var båda artister i sånggruppen Gals and Pals på 60-talet.
Men deras liv slutade i tragedi – något vännen Monica Dominique berättat om i Stjärnorna på slottet.
– Det var oerhört tufft att förstå att två av de närmaste kompisarna bara… försvann, har musikern sagt.
Annons
Så stöttar du någon i sorgBrand logo
Så stöttar du någon i sorg

På 60-talet var Gals and Pals en av Sverige hetaste sånggrupper. Från gruppen Four hits kom Leppe Sundewall och Pia Lang, som tillsammans med Lasse och Kerstin Bagge, Ulla Hallin samt Svante Thuresson bildade Gals and Pals.

1963 stod gruppen på scen tillsammans för första gången, i en show på Berns, och efter det avlöste revyerna och låtarna varandra. Bland annat uppträdde de tillsammans med Povel Ramel i hans hyllade Knäppupp-revyer, samt tillsammans med Hasse och Tage.

När gruppen uppträdde med Povel Ramel och Hasse och Tage hade de fått en ny medlem – Beppo Gräsman. Han, liksom exempelvis Monica Dominique, Bosse Andersson och Lena Willemark, kom med i gruppen under 60-talets gång, och var med om de stora framgångarna.

Gals and Pals.
Gals and Pals överst från vänster: Monica Dominique, Ulla Hallin, Kerstin Bagge. Sittande från vänster: Beppo Gräsman, Lasse Bagge och Svante Thuresson.

Vännens sorg efter tragedin

Men trots att karriären gick som tåget kämpade Beppo Gräsman med svår ångest och depression, och 1969 avslutade han sitt liv. Han hade då tidigare inlett en relation med Gals and Pals-kollegan Ulla Hallin – som också hon tog sitt liv, kort efter Beppos död.

Annons

När Monica Dominique var med i Stjärnorna på slottet 2011 berättade hon om sorgen efter sina två kollegor, som hon också var nära vän med.

– Det var oerhört tufft att förstå att två av de närmaste kompisarna bara… försvann. Det är otroligt sorgsamma minnen. Och samtidigt som man inte vill bre ut det för mycket kan man inte förneka att det faktiskt hänt, sa Monica Dominique i SVT-programmet, efter att deltagaren Dan Ekborg frågat henne om tiden i Gals and Pals.

Innan sändningen hörde Monica Dominique också av sig till tidigare Gals and Pals-vännen Kerstin Bagge för att se hur hon kände att vännernas tragiska öde togs upp i Stjärnorna på slottet.

– Hon tyckte att det kändes okej. Det är länge sedan allt det här hände, men när man tänker sig in i det och återupplever det är det väldigt sorgligt, sa Monica Dominique till Aftonbladet.

Här kan du få hjälp om du mår dåligt

Självmordslinjen som nås på 90101

Svenska föreningen för psykisk hälsa: sfph.se (föräldratelefon: 020-85 20 00)

Bris: 116 111, bris.se. Vuxentelefon: 077-150 50 50.

Jourhavande präst: Nås via 112.

Röda Korset: redcross.se. Telefonjour: 0771-900 800.

Jourhavande kompis: 020-22 24 44.

SPES (Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd): spes.nu. Telefonjouren: 08-34 58 73.

Annons