Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt livMidsommar

Astrid Lindgrens sista önskan uppfylldes efter hennes död

10 okt, 2023 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Astrid Lindgren.
Astrid Lindgren var en av världens mest älskade och sålda barnboksförfattare, som inte var rädd att skriva om svåra ämnen som sorg och döden.
Ikonen fruktande aldrig själv att dö – men hade en sista önskan innan hon somnade in.
– Om familjen följer Astrids önskemål kommer hon att begravas där, sa Astrid Lindgrens personliga sekreterare Kerstin Kvint efter författarens död.
Annons
10 fakta om författaren Astrid LindgrenBrand logo
10 fakta om författaren Astrid Lindgren

Att Astrid Lindgren är en av Sveriges största författarikoner genom tiderna är det nog inte många som bestrider – hon skrev en lång rad klassiker som lever vidare genom generationerna i både bokform, film och tv-serier. Hennes böcker om Pippi Långstrump, barnen i Bullerbyn och bröderna Jonatan och Skorpan och de andra figurerna har översatts till 107 språk och beräknades 2019 ha sålts i över 165 miljoner exemplar.

Något som präglar Astrid Lindgrens författarskap är hennes sätt att våga skriva om sorg och död för barn, utan att det blev konstlat eller överbeskyddande. Författaren själv konstaterade att hon inte var rädd för döden, men att hon ville leva livet till fullo först.

– Jag har inget emot att dö. Men inte imorgon. Det är en del jag ska hinna med först, ska Astrid Lindgren ha sagt.

Astrid Lindgren.
Astrid Lindgren är än i dag en ikon.

Astrid Lindgrens sista önskan

Den 28 januari 2002 tog Astrid Lindgren sitt sista andetag, 94 år gammal. Hon hade en månad tidigare drabbats av en infektion, som hon inte återhämtade sig från. Den folkkära författaren sörjdes både av hela Sverige och internationellt, och den pampiga begravningen i Storkyrkan i Stockholm var helt fullsatt. På begravningen sjöng Tommy Körberg, och många av de forna barnskådespelarna från Astrid Lindgren-filmerna höll tal.

Annons

– Nästa gång som nån frågar mig om jag är lika rik som Pippi Långstrump, då ska jag inte säga nej, utan jag ska svara att ”det är jag” för jag fick känna dig, Astrid, och det är den största rikedomen. Det har varit värt allting, precis allting, sa Pippi Långstrump-skådespelaren Inger Nilsson.

Astrid Lindgrens sista vilja rörde hennes begravningsplats. Hon visste precis vart hon ville föras till sista vilan.

– Hon har sagt att hon vill vila i familjegraven i Vimmerby bredvid sina föräldrar. Om familjen följer Astrids önskemål kommer hon att begravas där, sa Kerstin Kvint till TT då.

Familjen gjorde Astrid Lindgren till viljes, och i dag är författaren begravd i Vimmerby vid sina föräldrar.

Källa: Newsner.

Annons