Beck skådespelare genom tiderna
Valter Skarsgård om rollen i nya Beck-filmen Dödsfällan
1:20

Efter reklamen: Valter Skarsgård om rollen i nya Beck-filmen Dödsfällan

(1:20)

Slå på ljud

Sedan 1967 har författarparet Maj Sjöwall och Per Wahlöös böcker om Martin Beck filmatiserats i Sverige såväl som utomlands. Under åren har över 40 Beck-filmer skapats, och i rollerna som duon Martin Beck och Gunvald Larsson har vi sett ett flertal skådespelare.

Här är 7 skådisar som tidigare var med i filmerna om Martin Beck, men sedan försvann från kriminalfilmerna! Hur många av dem kommer du ihåg?

1. Keve Hjelm

Keve Hjelm
Foto: Anders Jahrner/TT

Den första att spela rollen som Martin Beck var Keve Hjelm. Den nu älskade polisen gjorde entré på bioduken år 1967 i filmen Roseanna, baserad på boken med samma namn. Följeslagaren Gunvald Larsson fanns inte ännu, utan istället sällskapades Beck av karaktären Lennart Kollberg – spelad av Hans Bendrik. Det blev bara en Beck-film för skådespelarna, men Keve Hjelm fortsatte därefter att synas på film såväl som på teaterscenen. År 2004 somnade han in, 81 år gammal.

2. Walter Matthau

Walter Matthau
Foto: Kobal/REX/TT

Som bekant har böckerna om Martin Beck filmatiserats även utomlands, och ett exempel är den amerikanska The laughing policeman, baserad på Den skrattande polisen. I den amerikanska tolkningen rör sig Martin Becks alter ego, Jake Martin, på San Framciscos gator och filmen kretsar kring en skjutning på en buss. I rollen som Jake Martin såg vi Walter Matthau, som efter sin roll i filmen återgick till att göra mer komiska roller. Vid 79 års ålder gick Walter Matthau bort i en hjärtattack.

3. Stina Rautelin

Stina Rautelin
Foto: Johan Jeppsson/TT

Böckerna om Martin Beck har kritiserats för att de inte innehåller särskilt många kvinnliga karaktärer. I filmerna finns det dock något fler kvinnor – och en av dem är kriminalpolisen Lena Klingström, spelad av Stina Rautelin. Rederiet-stjärnan gjorde entré i Beck-filmerna 1997 och fortsatte sedan spela kriminalpolisen i 15 filmer till. Efter sin roll som Lena Klingström har Stina Rautelin fortsatt skådespela och exempelvis synts till i flera populära tv-serier, såsom Solsidan, Fallet och Syrror.

Raspen, Bella och Joker - så blev livet och de tragiska sluten för skådisarna i Rederiet

4. Carl-Gustaf Lindstedt

Carl-Gustaf Lindstedt
Foto: Leif R Jansson/TT

Minns du Mannen på taket, som släpptes år 1976? Den uppskattade Beck-filmen, baserad på Den Vedervärdige mannen från Säffle, regisserades av Bo Widerberg, och i rollen som Martin Beck såg vi Carl-Gustaf Lindstedt. Carl-Gustaf var redan hyllad för sin medverkan i Hylands hörna och för rollen som Teskedsgummans man i filmatiseringen – men efter att ha spelat Martin Beck var lovorden om möjligt ännu fler. Vid 70 års ålder avled Carl-Gustaf Lindstedt, år 1992.

5. Gösta Ekman

Gösta Ekman
Foto: Beatrice Lundborg/DN/TT

I början av 1990-talet trädde filmstjärnan och Jönssonligan-favoriten Gösta Ekman in i rollen som Martin Beck. Han gjorde entré i Brandbilen som försvann, med Rolf Lassgård vid sin sida som Gunvald Larsson. På kort tid släpptes sex filmer med duon i huvudrollerna!

Så möttes Gösta och Marie-Louise Ekman – parets makalösa kärlekssaga

6. Rolf Lassgård

Rolf Lassgård
Foto: Karin Törnblom/TT

Rolf Lassgård slog igenom i filmen Min store tjocke far år 1992, och strax därefter gjorde han Gösta Ekman sällskap i Beck-filmerna. I de sex filmerna fick vi även se Kjell Bergqvist som Lennart Kollberg och Niklas Hjulström i rollen som Benny Skacke. Efter sin medverkan i filmerna om Martin beck har Rolf Lassgård spelat polis igen i ett flertal produktioner, där den mest kända rollen nog måste vara den som Kurt Wallander.

Rolf Lassgårds liv efter skilsmässan – därför flyttade han

7. Thomas Hellberg

Thomas Hellberg
Foto: Gunnar Lundmark/TT

När karaktären Gunvald Larsson först gjorde entré i Beck-filmerna så var det Thomas Hellberg som spelade polisen, i filmen Mannen på taket. Trots att den nya karaktären introducerades fanns dock även rollen som Lennart Kollberg kvar och spelades då av Sven Wollter. Filmen blev ett av startskotten för en lång och framgångsrik skådespelarkarriär för Thomas – och säkert känner du igen honom från de 99 avsnitt av Rederiet som han medverkade i, som karaktären Georg Lager. I januari 2023 somnade Thomas Hellberg in.

5 snackisar från veckan som gått
1:03

Efter reklamen: 5 snackisar från veckan som gått

(1:03)

Slå på ljud
Mest läst