Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Bengt Bedrup vände sitt liv – kämpade mot alkoholism

08 jun, 2022 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Tv-programledaren och journalisten Bengt Bedrup lyckades ta sig ur ett alkoholmissbruk, och jobbade resten av sitt liv med alkoholfrågor.
Sina sista år i livet led han av nervsjukdomen Parkinson, innan sin bortgång 2005.
– Min pappa var periodare. Han försvann ut på krogen och var borta i flera dar många gånger och då var det en otrygghet hemma, har sonen Mikael Bedrup sagt.
Annons
Här är 5 kändisar som slutat dricka alkohol – så har deras liv förändratsBrand logo
Här är 5 kändisar som slutat dricka alkohol – så har deras liv förändrats

Bengt Bedrup slog igenom som sportjournalist på Sveriges Radio på 50-talet, innan han gick över till tv och var med och startade SVT:s sportredaktion 1960. Med program som Sport ni minns och Zick zack blev han en etablerad tv-profil, som med åren också ledde Melodifestivalen. Han var också den som startade fotbollslaget Tv-laget, där kända tv-profiler mötte andra fotbollslag i hela landet och spelade in pengar till välgörenhet.

Bengt Bedrup och Kenta efter Melodifestivalen 1980, där Kenta kom på en sjätteplats.

Men bakom kulisserna fanns det ett mörker få kände till – Bengt kämpade med ett alkoholmissbruk som gick ut över både honom själv och hans nära och kära.

Annons

2008 berättade sonen Mikael Bedrup i Rapport om sin osäkra uppväxt.

– Min pappa söp. Min pappa var periodare. Han försvann ut på krogen och var borta i flera dar många gånger och då var det en otrygghet hemma, när mamma försökte söka rätt på pappa.

Vände sitt liv efter alkoholmissbruket

Till slut bestämde sig Bengt för att ta tag i sina problem och bli nykter. I klassiska tv-formatet Här är ditt liv kom hans alkoholproblem upp till ytan på bästa sändningstid, något som lade grunden till att han senare började arbeta aktivt och offentligt mot alkoholismen i samhället. Bengt Bedrup gjorde bland annat flera tv-program om ämnet, Torra fakta och Beska droppar, samt släppte boken Drick och må bra.

Bengt Bedrup på 70-talet, när han var sportjournalist på SVT.

2005 somnade Bengt Bedrup in, efter att ha varit svårt sjuk i Parkinsons sjukdom i flera år. Nervsjukdomen gjorde att Bengt tillbringade sina sista år på ålderdomshem, innan han gick bort 76 år gammal. Han sörjdes då av sina kolleger, och hyllades för sitt välgörenhetsarbete med Tv-laget, som drog in närmare 40 miljoner kronor under de 40 åren som det var aktivt.

Det var Bengt Bedrups största bedrift, så otroligt många människor som fick njuta av de pengarna, sa vännen Lars-Gunnar Björklund till Aftonbladet.

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons