Trendar: NostalgiI rampljusetBUP-upproretLivsstilLivsberättelser

Så gick det för mamman i Lilla huset på prärien

11 apr, 2023 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Lilla huset på prärien var en av de där klassiska tv-serierna som en hel värld samlades kring.
Mamman i den omtyckta serien spelades av Karen Grassle – men när Lilla huset på prärien försvann från tv-rutan gjorde hon det också.
Så här har det gått för skådespelaren efter succén!
Annons
5 klassiska 80-talsserier vi minnsBrand logo
5 klassiska 80-talsserier vi minns

Få serier är så ikoniska som det historiska dramat Lilla huset på prärien. Serien, som först sändes mellan 1974 och 1983, följer familjen Ingalls i 1800-talets Minnesota, med alla deras problem och äventyr. Även om serien lades ner 1983 har den fortsatt sändas om och om igen världen över, och på så sätt har den fått nya fans i nya generationer.

Efter att Lilla huset på prärien lagts ner försvann flera av skådespelarna från tv-rampljuset, och en av dem var Karen Grassle, som spelade mamman Caroline Lake Quiner Ingalls i serien. Men även om hon slutade synas i rutan betyder det inte att Grassle la skådespelarkarriären helt på hyllan – hon bytte bara forum.

Karen Grassle som mamma Ingalls i Lilla huset på prärien.
Karen Grassle förknippas fortfarande med rollen i Lilla huset på prärien.

Efter den hyllade rollen i tv-serien hamnade Karen Grassle i stället på Broadway i New York, och gjorde succé som musikalartist. Att spela i musikal var något hon hade gjort redan innan Lilla huset på prärien, och något hon upptäckte medan hon studerade skådespeleri i London. Under en period studerade hon nämligen på Royal Academy of dramatic art i den engelska huvudstaden.

Annons

– Det var en av de mest spännande läraoupplevelserna i mitt liv. Skolan var utmärkt och vi kunde gå på teater i London och se de bästa skådespelarna och produktionerna på engelska, har Karen Grassle sagt om sitt förflutna.

Beslutet efter sonens önskan

Efter att ha spelat på Broadway och turnerat runt i olika amerikanska delstater startade hon ett eget teaterbolag, och har spelat i uppsättningar av klassiker som Driving miss Daisy och Cabaret.

1994 syntes hon i tv-rutan igen när hon spelade mot Kevin Costner i filmen Wyatt Earp. Vid 75 års ålder valde Karen Grassle att göra något helt annorlunda, och spelade i skräckfilmen Lasso. Att hon tog rollen berodde på att sonen ville att hon skulle göra det.

– Till slut sa min son till mig "Åh, gör det bara, mamma. Du ska ha kul”. Så jag sa "Okej, jag gör det". Det är helt annorlunda för mig, har hon sagt till Dread Central.

I dag är Karen Grassle 81 år gammal, och har två barn – Lily och Zach Radford.

Karen Grassle 2021.
Karen Grassle i Not to forget 2021.
Annons