Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Birgitta Anderssons ord om Björn Gustafson

24 apr, 2023 
AvAino Oxblod
FotografTT.

Birgitta Andersson och Björn Gustafson spelade kärleksparet Dynamit-Harry och Doris i Jönssonligan-filmerna.
Efter de ikoniska rollerna återförenades de i tv-rutan flera år senare – och nu berättar Birgitta om minnena med skådespelarkollegan.
– Det var så himla kul att göra det där med Björn Gustafson och Gösta Ekman, säger hon till Aftonbladet.

Annons
Det här minns vi från 80-taletBrand logo
Det här minns vi från 80-talet

Björn Gustafson och Birgitta Andersson var redan minst sagt folkkära och omtyckta skådespelare när de tackade ja till rollerna som Doris och Dynamit-Harry i filmerna Jönssonligan & Dynamit-Harry och Jönssonligan får guldfeber i början av 80-talet – men ännu mer därefter. Många är vi som minns deras roliga scener tillsammans, och de är fortfarande ett av de mest ikoniska kärleksparen i svensk filmhistoria.

Björn Gustafson och Birgitta Andersson i Jönssonligan.
Dynamit-Harry och Doris i Jönssonligan.

I en intervju med Aftonbladet i samband med sin 90-årsdag berättar Birgitta Andersson om sina fina minnen från tiden med Björn Gustafson och Jönssonligan-gänget, och hur hon satte kollegan Gösta Ekman på plats.

Annons

– Det var så himla kul att göra det där med Björn Gustafson och Gösta Ekman. Jag minns när jag träffade Sickan, Gösta Ekman alltså, första gången. Då sa jag ”vad liten du är”. Det är det värsta man kan säga till en person som vill vara chef och bestämma. Haha! Men jag fick vara med i alla filmerna. Jag är inte nöjd med allt, men jag fick lite brev där de skrev att Doris var så go, säger hon till Aftonbladet.

Jobbade tillsammans efter Jönssonligan

Birgitta Andersson och Björn Gustafson har inte bara spelat mot varandra i filmerna om Jönssonligan – de har också gjort annat tillsamman. Från 1996 till 1999 spelade de ett äldre par i tv-serien En fyra för tre, som hyrde ut ovanvåningen i sitt hus till tre ungdomar.

Både Birgitta Andersson och Björn Gustafson har hyllats med hederspriser för sina långa karriärer. 2018 fick Birgitta hederspriset på Svenska humorgalan, ”Gösta Ekman-priset”, för sin långa karriär och gärning inom svensk humor.

Annons
Birgitta Andersson fick hederspriset på Svenska humorpriset 2018.
Birgitta Andersson firades på Svenska humorgalan 2018.

– Jag är väldigt glad och jag tycker att det är ett väldigt fint pris, sa hon till Aftonbladet då.

Björn Gustafson i sin tur förärades en Hedersguldbagge på Guldbaggegalan 2023, och fick stående ovationer som förvånade honom.

– Tack ska ni ha, tack, det var en lång applåd, nu blev ni väl trötta, sa han på scenen efter att ha mött publikens kärlek.

Björn Gustafson på Guldbaggegalan 2023.
Björn Gustafson fick en Hedersguldbagge 2023.
Annons