Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Hon spelade Nellie Oleson i Lilla huset på prärien – så ser hon ut i dag

20 apr, 2023 
AvEbba S. Dahlman
FotografREX/TT, Youtube
Alison Arngrim var bara tolv år när hon spelade den bortskämda Nellie Oleson i den populära tv-serien Lilla huset på prärien.
Efter genombrottet har hennes liv präglats mycket av tv-tittarnas hatkärlek till rollkaraktären.
Så lever den forna barnstjärnan i dag!
Annons
Här är godissorterna vi minns från förrBrand logo
Här är godissorterna vi minns från förr

Den amerikanska dramaserien och långköraren Lilla huset på prärien gjorde succé i svensk tv den hade premiär i slutet 70-talet.

I USA sändes serien mellan åren 1974–1983. Det första avsnittet sändes i Sverige år 1979 och blev snabbt en älskad del av underhållningsutbudet. Totalt blev det hela 207 avsnitt, som tack vare repriserna som än i dag går varma på tv, har fångat intresset över generationsgränserna.

Den amerikanske skådespelaren Alison Arngrim var bara 12 år när hon porträtterade den snorkiga och bortskämda Nellie Oleson, som tyckte om att göra livet surt för protagonisterna systrarna Ingalls.

Alison medverkade i 104 avsnitt innan hon, år 1982 hoppade av serien för att ta sig an nya utmaningar. Så lever den 61-åriga profilen i dag!

Annons

Hon spelade Nellie Oleson i Lilla Huset på prärien

Serien, som bygger på författaren Mary Ingalls Wilder delvis självbiografiska barnböcker från 30- och 40-talet, handlar om familjen Ingalls vardag i det lilla samhället Walnut Grove i Minnesota i slutet av 1800-talet.

Den unga Nellie gick i skolan tillsammans med de väna systrarna Mary och Laura Ingalls. Hon var framför allt yngsta systern Lauras nemesis eller ”frenemy” (en kombination av de engelska orden friend och enemy).

Men att ta sig an Nellie Oleson, dotter till den plyhattsbeprydda sladdertackan Harriet Oleson, i nästan ett helt decennium kom inte utan sina utmaningar. Alison var väl medveten om att tv-tittarna älskade att hata hennes högfärdiga och elaka rollkaraktär. Något som präglat resten av hennes liv.

Nellie Oleson (Alison Arngrim) och hennes mamma Harriet Oleson (Katherine Macgregor) i en scen ur dramaserien Lilla huset på prärien.
Nellie Oleson (Alison Arngrim) och hennes mamma Harriet Oleson (Katherine Macgregor) i en scen ur dramaserien Lilla huset på prärien.

Så lever barnstjärnan Alison Arngrim i dag

När Alison hoppade av serien i början på 80-talet för att satsa på en karriär som komiker beskrev hon, i ett av sina standupframträdanden hur rollen som Nellie var ”som att ha PMS i sju år.”

Annons

I en intervju med tidningen Wabe från i fjol berättade hon om livet efter succégenombrottet, för 50 år sedan, och flytten till Frankrike år 2006:

– Jag åkte till Frankrike för att gästa i en talkshow där och fick snabbt reda på att de är helt besätta av Lilla huset på prärien. De är fullkomligt tokiga i serien och de älskar Nellie Oleson, vilket jag inte hade någon aning om innan... Jag kom dit och bara ”wow”, jag klev upp på seten för den här talkshowen och publiken började nynna på seriens soundtrack.

Alison Arngrim 2023
Bild på Alison Arngrim från 2023. I dag arbetar hon som komiker i Frankrike.

Men med humorn som verktyg verkar hon ha tagit stämpeln som ”snorungen Nellie” med en klackspark. År 2010 gav hon ut boken med den underbara och färgstarka titeln: Confessions of a Prairie Bitch: How I Survived Nellie Oleson and Learned to Love Being Hated.

Annons

Med hjälp av en bekantskap, en fransk författare vid namn Patrick Loubatière, är hon i dag även aktuell med en teaterföreställning som bär samma namn som boktiteln. Föreställningen, som sattes upp i Frankrike, handlar om hennes upplevelse under inspelningen av Lilla huset på prärien och har lockat stor publik.

– Teaterstycket rullar på som en långkörare. Ja, det är lite som att jag har ett extra liv i Frankrike, säger komikern och skådespelaren till tidningen.

Alisons instagramkonto består delvis av bilder på hennes två katter, en del humoristiska memes och reseuppdateringar, men en övergripande majoritet är ändå inlägg med referenser till Lilla huset på prärien-tiden tillägnade hennes hatälskade rollkaraktär; Nellie Oleson!

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons