Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Hyllade Bojan Westin blev mamma till en av Sveriges kändaste skådespelare

04 okt, 2023 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Bojan Westin i Rederiet.
Skådespelaren Bojan Westin hade en lång karriär i både teater och tv, och många minns hennes roll i SVT:s Rederiet.
Men allra mest förknippad är hon kanske för något helt annat – nämligen vem hennes barn är.
Annons
5 saker om Suzanne Reuter du kanske inte vissteBrand logo
5 saker om Suzanne Reuter du kanske inte visste

Bojan Westin påbörjade sin långa skådespelarkarriär redan på 40-talet, när hon som tonåring lämnade Hälsingland för att vara en av de första eleverna på klassiska teaterskolan Calle Flygare i Stockholm. Bojan medverkade i ett tiotal filmer bara under 40-talet, och filmade med många av den tidens stora skådespelare. Parallellt fick hon också roller i både radioproduktioner och på flera stora teatrar runt om i landet – allt från Dramaten till Stora teatern i Göteborg.

Annons

Men efter det intensiva årtiondet i skådespelarbranschen försvann Bojan Westin från rampljuset i film och tv. Hon gifte sig 1950 med ingenjören Terje Reuter, och fick fyra barn födda mellan 1951 och 1963. Ett av barnen är i dag en av Sveriges mest folkkära och hyllade skådespelare – Suzanne Reuter.

Som barn fick Suzanne följa med mamma till jobbet på teatern i Göteborg, något hon berättat formade hennes eget karriärsval.

— Det är så här, jag följde med min mamma till Stora teatern i Göteborg, jag var fem år och jag såg hur de vuxna hade det, jag såg att mamma hade roligt och jag visste där och då – jag skulle bli skådespelare, har Suzanne Reuter sagt till Dagens nyheter.

Bojan Westin med dottern Suzanne Reuter.
Bojan Westin med dottern Suzanne Reuter.

Spelade mot dottern Suzanne Reuter

1988 skilde sig Bojan och maken, och hon började synas mer i film och tv igen. Många förknippar nog Bojan Westin med rollen som Barbro Pastorelli i SVT-klassikern Rederiet, där hennes dotter Suzanne hade en annan stor roll. Barbro gifte sig senare med Bert-Åke Vargs karaktär Gustav Sjögren.

Annons

Rederiet var inte sista gången Bojan Westin arbetade med sin skådespelande dotter. 2010 spelade de mot varandra i tv-serien Drottningoffret, vilket också blev en av Bojans allra sista roller. Den fjärde oktober 2013 somnade hon in, en månad efter att ha fyllt 87 år.

Annons