Bojan Westin i Rederiet.
5 saker om Suzanne Reuter du kanske inte visste
1:13

Efter reklamen: 5 saker om Suzanne Reuter du kanske inte visste

(1:13)

Slå på ljud

Bojan Westin påbörjade sin långa skådespelarkarriär redan på 40-talet, när hon som tonåring lämnade Hälsingland för att vara en av de första eleverna på klassiska teaterskolan Calle Flygare i Stockholm. Bojan medverkade i ett tiotal filmer bara under 40-talet, och filmade med många av den tidens stora skådespelare. Parallellt fick hon också roller i både radioproduktioner och på flera stora teatrar runt om i landet – allt från Dramaten till Stora teatern i Göteborg.

Bibi Johns hittade kärleken – i 40 år yngre pojkvännen

Men efter det intensiva årtiondet i skådespelarbranschen försvann Bojan Westin från rampljuset i film och tv. Hon gifte sig 1950 med ingenjören Terje Reuter, och fick fyra barn födda mellan 1951 och 1963. Ett av barnen är i dag en av Sveriges mest folkkära och hyllade skådespelare – Suzanne Reuter.

Som barn fick Suzanne följa med mamma till jobbet på teatern i Göteborg, något hon berättat formade hennes eget karriärsval.

— Det är så här, jag följde med min mamma till Stora teatern i Göteborg, jag var fem år och jag såg hur de vuxna hade det, jag såg att mamma hade roligt och jag visste där och då – jag skulle bli skådespelare, har Suzanne Reuter sagt till Dagens nyheter.

Bojan Westin med dottern Suzanne Reuter.

Bojan Westin med dottern Suzanne Reuter.

Foto: Aftonbladet/TT

Spelade mot dottern Suzanne Reuter

1988 skilde sig Bojan och maken, och hon började synas mer i film och tv igen. Många förknippar nog Bojan Westin med rollen som Barbro Pastorelli i SVT-klassikern Rederiet, där hennes dotter Suzanne hade en annan stor roll. Barbro gifte sig senare med Bert-Åke Vargs karaktär Gustav Sjögren.

Louise Hoffstens förkrossande skilsmässa – blev sjuk efter sorgen

Rederiet var inte sista gången Bojan Westin arbetade med sin skådespelande dotter. 2010 spelade de mot varandra i tv-serien Drottningoffret, vilket också blev en av Bojans allra sista roller. Den fjärde oktober 2013 somnade hon in, en månad efter att ha fyllt 87 år.

Mest läst