Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Bosse Bildoktorn försvann från rampljuset – stödet till frun

08 feb, 2023 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Bosse Andersson blev känd som Bosse Bildoktorn för hela svenska folket – men när programmet lades ner försvann han från rampljuset.
2011 drabbades hustrun Monica av cancer, och i en intervju med Hänt berättar den forna tv-profilen om partnerns sjukdomskamp.
– Just då föll hon ihop, jag fick ta emot henne. Då var ambulansen redan på väg, säger Bosse Andersson.
Annons
Här är de vanligaste formerna av cancer i SverigeBrand logo
Här är de vanligaste formerna av cancer i Sverige

Mellan 2003 och 2005 var Bosse Andersson en av Sveriges mest omtalade personer. Hans bilprogram Bosse bildoktorn gjorde succé på SVT, efter att han haft rollen som ”bildoktor” i radio i flera år innan dess. Fram till 2018 fortsatte han spela in programmet Fråga bildoktorn i Sveriges Radio.

När det populära tv-programmet fick läggas ner på SVT redan efter tre år var det många som reagerade – men Bosse själv hade inga problem med det.

– Nej, inte alls. Jag tänkte bara: ”Vad bra, nu får jag tid över för annat”. Om jag ska få gjort allt som jag planerat att göra så måste jag bli 120 år. Jag har räknat ut det. Varje gång någon ringer och säger ”jag har inte tid med dig längre” så tänker jag ”äntligen”, säger han i intervjun med Hänt 2021.

Annons

Medan Bosse Bildoktorn fortsatte med sitt program i radion gick han igenom en tung period på hemmaplan, när hans fru Monica först blev sjuk i cancer 2011, och senare drabbades av en hjärnblödning.

Bosse Bildoktorn 2016.
Bosse "Bildoktorn" Andersson 2016.

Föll ihop i Bosses armar

Bosse och Monica satt hemma vid köksbordet när frun plötsligt fick väldigt ont i huvudet – något hennes mamma hade fått innan hon gick bort i en hjärnblödning.

– Jag ringde 112 direkt för det gick inte att prata med henne. Då sa jag till operatören att ”jag tror att min hustru fått en hjärnblödning”. Vi försökte göra det här testet för att se om hon kunde lyfta upp armarna… Hon kom bara halvvägs. Just då föll hon ihop, jag fick ta emot henne. Då var ambulansen redan på väg. Tretton minuter senare var ambulansen på plats, säger Bosse Andersson till Hänt.

Annons

När SVT-profilen ser tillbaka på sjukdomen menar han att de hade tur på flera olika sätt – han själv hade precis kommit hem från en resa, ambulansen råkade vara i närheten och när Monica behövdes opereras akut var det en av de bästa hjärnkirurgerna i Sverige som hade jour.

Bosse bildoktorn med Monica.
Bosse Bildoktorn med hustrun Monica.

I dag mår Bildoktorns fru bra under omständigheterna.

– Rätt så bra. Hon har lite problem med synen och balansen. Annars är det inte så mycket sviter.

Fem favoriter från Femina – Nostalgispecial – 80-talsparBrand logo
Fem favoriter från Femina – Nostalgispecial – 80-talspar
Annons