8 nostalgiska barnprogram för 80- och 90-talisten (FEMINA)
1:31

Efter reklamen: 8 nostalgiska barnprogram för 80- och 90-talisten (FEMINA)

(1:31)

Slå på ljud

Under många år var Brasse Brännström en av Sveriges mest älskade skådespelare och underhållare. Med sitt barnprogram Fem myror är fler än fyra elefanter, som han gjorde tillsammans med vännerna Magnus Härenstam och Eva Remaeus, och momentet ”Brasses djurlåda” har skådespelaren blivit en riktig ikon. Programmet spelades bara in under tre års tid, och finns i två säsonger samt en adventskalender – men än i dag får barn lära sig läsa och räkna med hjälp av det klassiska barnprogrammet.

Brasse må vara mest känd för Fem myror är fler än fyra elefanter, men fortsatte med mängder av andra projekt och roller under sin långa karriär – han spelade in filmer fram till kort före sin död, och hade roller i tv-serier som Pelle Svanslös och Mitt sanna jag.

Bo G Erikson försvann från tv-rutan – turnén med sonen E-Type

Höll kontakten efter uppbrottet

1974, precis efter framgångarna med barnprogrammet, blev Brasse Brännström tillsammans med artisten och underhållaren Lill Lindfors. De två var tillsammans i tio år innan de gick skilda vägar 1984. Däremot fortsatte de vara vänner även senare i livet.

– Vi hade det väldigt bra de första åren. Vi hade det jättefint. Det var den bästa perioden i våra liv, har Lill Lindfors sagt om relationen.

Efter Lill Lindfors hittade Brasse Brännström kärleken i Git Erixon, som han gifte sig med 1995. Paret skilde sig 2002, men fortsatte även de att vara vänner och umgås. Brasse Brännström fick aldrig några barn.

Brasse Brännströms exfru Git var den som ringde ambulans när han gick bort.

Henry Lundholm/Aftonbladet/TT

Det var också exfrun Git som var med Brasse under hans sista tid i livet. När han plötsligt blev dålig var det hon som ringde ambulans och väntade med honom.

– Det jag kan säga är att jag var hos honom och att han inte led, har hon sagt till Expressen.

Göran Skyttes livsändring – efter allvarliga sjukdomen

Lill Lindfors sorg efter Brasse

Brasse blev 69 år gammal, och obduktionen visade att han dog en naturlig död – hjärtat orkade inte längre.

Bara ett år efter Brasses död gick Magnus Härenstam bort i cancer. I en intervju i Hellenius hörna berättade Lill Lindfors om sorgen och saknaden.

– Jag saknar dem. Det var människor som var betydelsefulla för mig. Men det som är roligt är att Magnus och Brasse ändå finns kvar. Det är inte så många människor som finns kvar. Man kan njuta av Brasse och Magnus på tv, sa hon i programmet.