Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Brita Borgs tunga kamp – läkarnas misstag ändrade allt

22 jun, 2023 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Brita Borg.
Hon var 50-talets schlagerdrottning, som showade med Povel Ramel och sjöng låtar av Björn och Benny.
Brita Borg är en klassisk underhållningsikon – men efter hennes långa karriär drabbades hon av svåra hälsoproblem.
Efter att ha drabbats av cancer gick hon igenom flera operationer, där en av dem ändrade allt för Brita.
Annons
Nostalgi: Det här kostade bio, kaffe och mjölk förr i tidenBrand logo
Nostalgi: Det här kostade bio, kaffe och mjölk förr i tiden

Brita Borg är en av 1900-talets mest ikoniska svenska underhållare. Född som yngst av nio syskon i Stockholm 1926 visste hon snabbt att det var sång och underhållning hon ville ägna sig åt. På 40-talet fick hon sitt första riktiga jobb som skådespelare i filmen Kvinnan och befälet, där hon också sjöng sången När mitt hjärta bankar.

De kommande åren utvecklades Britas karriär, och hon var både med i showgruppen Vårat gäng och sjöng i olika dansband. Det var dock först när underhållaren Povel Ramel tog kontakt med henne som Brita Borgs karriär verkligen tog fart. Många förknippar nog fortfarande Brita Borg med de kända Knäppupp-revyerna. Låtarna skrevs av Povel Ramel, och Brita blev hans primadonna som sjöng flera av de stora hitsen. Genom Povel kom Brita också i kontakt med humorduon Hasse och Tage, som hon också arbetade med.

Annons

Tävlade i Eurovision song contest

1960 tävlade Brita i Melodifestivalen med Augustine, och fick representera Sverige i Eurovision song contest, där hon hamnade på en blygsam niondeplats.

Brita borg med Povel Ramel 1961.
Martin Ljung, Brita Borg. Povel Ramel och Gunwer Bergkvist i "Alla 4" på Idéon i Stockholm, 1961.

Brita Borg ville aldrig lämna scenen, men under 70-talet bytte hon fokus och gjorde främst musikaler och operetter, och arbetade till och med som fältartist. Det var också på slutet av 70-talet som hon träffade sitt livs kärlek, polisen Stig Salomonsson. Efter ett par år i nordliga Arvidsjaur flyttade paret ner till Göteborg, där Brita fortsatte sin underhållningskarriär.

På 90-talet drabbades Brita Borg av lungcancer, och tvingades först operera bort en halv lunga. Kort därpå fick hon operera bort halva den andra lungan också. Som om inte det var nog behövde artisten senare också göra dubbla knäoperationer – där den ena misslyckades. Den misslyckade operationen gjorde att Brita Borg aldrig kunde gå ordentligt igen, och i stället tvingades förlita sig på rullator.

Brita Borg vägrade ge upp drömmen

Trots den svikande hälsan slutade Brita Borg aldrig sjunga.

– Jag sjunger hela tiden. Det är fortfarande lika roligt, säger Brita. Det är vad jag drömt om hela mitt liv och det vill jag fortsätta med, sade Brita Borg i en intervju 2006.

2010 somnade Brita Borg in efter en tids sjukdom, 83 år gammal. Hennes son Allan Borg hyllade henne efter bortgången.

– Jag är stolt över det hon tillfört det svenska musiklivet.

Brita Borg 2007.
Brita Borg på en minneskonsert för Povel Ramel.

Källa: Nöjeslivet.

Annons