Se stjärnorna som slog igenom i dokusåpor
0:55

Efter reklamen: Se stjärnorna som slog igenom i dokusåpor

(0:55)

Slå på ljud

– Hej, är det Bröli?

– Åh, mammi!

Jan Dinkelspiels telefonsamtal hem till sin mamma, friherrinnan Louise Ramel, i Expediton: Robinson 2001 är ett riktigt klassiskt tv-ögonblick. Jan, som alltså hade smeknamnet Bröli, hade vunnit ett telefonsamtal i en tävling, och bröt ihop när han fick prata kort med sin mamma på andra sidan jorden.

Jan Emanuel Johansson och Jan Dinkelspiel stod i final.

Foto: BERTIL ERICSON

Bröli, som lyckades komma tvåa i tävlingen men förlorade med politikern och numera entreprenören Jan Emanuel Johansson, blev en känd tv-profil efter programmet, men har sedan dess valt bort rampljuset och kändisskapet. I en sällsynt intevju med DI Weekend 2021 sa Jan Dinkelspiel att han tyckte det var kul att vara med i programmet som ung, men att han sedan hållit sig borta från kändisfester och -evenemang.

– Jag ångrar inte att jag var med i Robinson, det var en spännande utmaning. Jag var ung och med för att jag ville tävla och vinna, avsikten var inte att bli en kändis. Jag har i alla år tackat nej till de allra flesta röda mattan-inbjudningar, säger han till tidningen.

Han blev Robinson-Buba med hela Sverige – så lever han i dag

Bröli blev finansman och entreprenör

Men bara för att han valde bort kändisskapet betyder det inte att Dinkelspiel har försvunnit från offentligheten. Med åren har han blivit en framgångsrik affärsman, och arbetade länge på digitala sparbanken Nordnet, där han både drev podcast, var produktchef och till och med Sverigechef. 2016 lämnade han dock företaget för att i stället bli entreprenör. Efter några kortare projekt grundade han rekryteringssajten 10Xrecruit, som han fortfarande är med och driver.

Men Jan Dinkelspiel har också stora planer för framtiden, och när han fått sitt företag att gå bättre vill han gå vidare.

– Är det något jag saknar från Nordnet så är det att ha kollegor och få jobba i ett bolag med stor omsättning och stora utmaningar. Jag kan längta ­efter att ta mig an ett nytt spännande operativt uppdrag. Nu när barnen är lite större finns tiden för det ­också, säger han till DI Weekend.

Jan Dinkelspiel och frun Ellen i samband med kronprinsessan Victorias bröllopsfirande 2010.

Foto: Karin Törnblom/TT

Lyxiga huset i Falsterbo – för 45 miljoner

Jan är gift med hustrun Ellen, som han har tre barn tillsammans med, och som självklara delar av societén är de vänner med både kronprinsessan Victoria, prins Daniel och prinsessan Madeleine. Eftersom Jans familj – den adliga finanssläkten Dinkelspiel – haft sommarboenden i Falsterbo i flera generationer köpte Jan och Ellen en tomt i början av 10-talet, där de sedan byggde sitt drömhus tillsammans med Ellens mamma, arkitekten Fanny Sachs.

– Vi köpte den här tomten för tio år sedan. Sedan kom barn, jobb och annat emellan så det var först för tre år sedan som huset blev klart och vi kunde flytta in. Vi har byggt det så ­Falsterbo-klassiskt som möjligt, så att det ska smälta in i området, sa han till DI Weekend 2021.

Så lever Jonas Malmsjö i dag – stora dilemmat i karriären: ”Är det ögonen?”

Men 2022 skrev Expressen att Jan också hade köpt ett drömhus med strandtomt i Falsterbo – för 45 miljoner kronor.

Jan Dinkelspiel med frun Ellen Dinkelspiel 2018.

Foto: Carolina Byrmo/Aftonbladet/TT

– Jag tror verkligen att läget på huset är något som lockat så många spekulanter till tomten. Jag skulle säga att det är ett av de bästa lägena i hela Falsterbo, sa Daniel Sülla, ansvarig mäklare på Eklund Stockholm New York, till Expressen.

Mest läst