Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Carl-Gustaf Lindstedts ovanliga uppgörelse med frun

19 dec, 2022 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Carl-Gustaf Lindstedt fru
Carl-Gustaf Lindstedt är en självklar del av svensk underhållningshistoria, och är ihågkommen från en lång rad serier, revyer och till och med en julkalender.
Men för den ikoniska skådespelaren var familjen och hustrun viktigast – och de två hade en speciell relation.
– Man får ju lära sig en sak, att man äger ju inte en annan människa, har Carl-Gustaf sagt.
Annons
Se 5 kändispar när de började dejta vs nuBrand logo
Se 5 kändispar när de började dejta vs nu

Redan från barnsben visste Carl-Gustaf Lindstedt att han var duktig på att skådespela, och tyckte det var roligt att uppträda. Född 1921 i Stockholm dröjde det tills han 1942 var 21 år gammal innan han bildade humorgruppen Tre Knas med sina vänner Gunnar och Nils. Gruppen rönte stora framgångar tillsammans, och Carl-Gustafs karriär var ett faktum.

Under årtiondena som följde var skådespelaren med i en lång rad revyer och humorfilmer som Åsa-Nisse, men gjorde också seriösa roller i allt från Beck-filmen Mannen på taket till sjukhusserien Babels hus. Han fick också en Guldbagge för Harry Munter och medverkade i klassiska julkalendern Teskedsgumman. Genom åren har han arbetat ihop med både Lill-Babs och Birgitta Andersson.

Annons
Carl-Gustaf Lindstedt med Lill-Babs och Arne Källerud.

Men även om Carl-Gustaf Lindstedt hade en bra karriär satte han sin familj först. Redan vid ung ålder gifte han sig med kärleken Tully, och de fick tre barn tillsammans – Pierre, Pia och Peggy. Pierre följde senare i sin pappas fotspår och blev också skådespelare.

Carl-Gustaf Lindstedt uppgörelse med frun

Skådespelarens yrkesval gjorde det dock knepigt att få ihop familjelivet. I en intervju med SVT berättade Carl-Gustaf Lindstedt hur han hanterade att Tully blev svartsjuk när han som ung revyskådespelare var ute i folkparkerna och hyllades i tidningarna.

– Yrket är ju sådant att min fru slipper se mig mycket. Det har ju ofta bestått i att hon får sitta ensam. Och det är väl klart att man varit egoistisk, man tänkte inte på det där att jag måste ut och jobba. Då tog jag med henne förresten ut... hon blev lite avundsjuk när vi åkte ut till olika parker och tidningar skrev om oss och sådär, sa han i SVT.

Annons
Carl-Gustaf Lindstedt i Babels hus.

Han fortsatte:

– Hon fick gärna följa med men efter två helger sa hon ”aldrig mer i livet” för det där är inget söndagsjobb. Det är ett fruktansvärt slitande jobb med att åka runt till parker, och passa tider och hinna få mat innan krogarna stänger och så.

Paret höll ihop i 49 år, ända till Carl-Gustaf Lindstedts bortgång som 70-åring 1992. För paret var det viktigt att få relationen att hålla, och skådespelaren hade ett ovanligt sätt att se på äktenskap. Han tyckte inte det var konstigt om hustrun skulle bli betuttad i någon annan.

– Man står ut med varandra, jag menar man får ju lära sig en sak, att man äger ju inte en annan människa. Det är inget fel om min fru skulle vara förälskad i en annan, det är sånt som går över, sa han.

Carl-Gustaf Lindstedt med hustrun Tully 1990.
Annons