Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Så ser skådespelarna i Doktorn kan komma ut nu

19 dec, 2022 
AvJosefin Westin
FotografYoutube
Doktorn kan komma, skådespelarna
I sju år fick vi följa gänget i Doktorn kan komma innan serien lades ner 1993.
Men hur har det gått för skådespelarna?
Så här ser dom ut i dag!
Annons
Se svenska skådespelare då och nuBrand logo
Se svenska skådespelare då och nu

Det känns som det var igår som vi fick bekanta oss med gänget i Doktorn kan komma eller Flying doctors, som den hette på engelska. Trots att serien inte har gjorts sedan 1993 har Doktorn kan komma sänds om och om igen i repris.

I serien har vi fått följa en grupp läkare på deras läkarstation i det lilla samhället Coopers Crossing i Australien och när de dagligen räddar liv på landets mest svårtillgängliga platser.

Flygplanet i Doktorn kan komma

Vad har hänt med skådespelarna sedan Doktorn kan komma lades ner och hur ser dom ut nu?

Annons

Rebecca Gibney spelade mekanikern Emma

Skådespelerskan Rebecca Gibney, född 1964, fick sitt stora genombrott i Doktorn kan komma som mekanikern Emma Plimpton. Innan dess hade hon bara gjort småroller i barnprogram. Doktorn kan komma blev starten på en lång och framgångsrik skådespelarkarriär för Rebecca – och hon fortfarande aktuell än i dag.

Rebecca Gibney i Doktorn kan komma tillsammans med Peter O'Brien.
Peter O'Brien and Rebecca Gibney i serien Doktorn kan komma i sina roller som Emma och Sam.

Rebecca Gibney har nominerats och vunnit en rad priser för sina skådespelarinsatser för bland annat serier som Come in spinner och Packed to the Rafters.

Annons

Skådespelerskan som är född 1964 i Nya Zeeland är aktuell 2022 med en programserie om hennes liv This is your life: Rebecca Gibney.

Gibney har gift sig två gånger och lever nu med sin man Richard Bell och har en son tillsammans med honom som föddes 2004.

Andrew McFarlane spelade doktor Tom

Skådespelaren Andrew McFarlane född 1951 var mitt i sin karriär när han började spela rollen som doktor Tom Callaghan. Han lämnade dock serien efter 16 avsnitt när Doktorn kan komma var som mest populär. Andrew återvände dock i femte säsongen och spelade i 37 avsnitt till.

Andrew McFarlane

Han har sedan dess spelat polis i Rafferty's rules men också dykt upp i Home and away och serien Neighbours.

Annons

Senast 2020 spelade han i Between two worlds.

Andrew McFarlane
Andrew McFarlane och sin tidigare kollega i Doktorn kan komma, Leonore Smith i en tv-intervju.

Peter O’Brien spelade piloten Sam

Han spelade den charmiga och omtyckta piloten Sam Patterson. Skådespelaren O’Brien, född 1950, var även han mitt i sin karriär när han axlade rollen i Doktorn kan komma. Han var med från 1988 men lämnade serien 1991, två år innan de andra.

Doktorn kan komma Peter O'Brien

Peter sågs inte direkt efter det i någon roll men fick efter några år roll i en såpopera och karriären har rullat på sedan dess. Senast 2021 var han aktuell med en roll i serien The Unusual Suspects.

Annons

I serien Doktorn kan komma gifte sig såsmåningom piloten Sam med mekanikern Emma Plimpton. I verkligheten har Peter O’Brien haft lika tur med kärleken. Han gifte sig 2003 med Sagan om ringen-stjärnan Miranda Otto. 2005 fick de sin dotter Darcey, som gått i sina föräldrars fotspår och är också skådespelerska.

Peter O'Brien med sin fru och skådespelerskan Miranda Otto i en tv-intervju.
Peter O'Brien med sin fru och skådespelerskan Miranda Otto i en tv-intervju.

Leonore Smith spelade sjuksköterskan Kate

Skådespelaren Leonore Smith, född 1958, är den av alla skådespelare som spelade sjukvårdspersonal i Doktorn kan komma, som har varit med i hela serien, från första avsnittet till det sista.

Annons
Doktorn kan komma med Leonore Smith

Leonore bytte sedan karriär och började plugga. Men hon har ändå genom åren gjort små gästspel i olika serier. Hennes vanliga jobb efter studierna har istället varit som assistent åt bland annat Sydneys borgmästare.

Hon har varit gift tre gånger och lever nu med sin nuvarande man skådespelaren Warren Jones från serien E street.

Robert Grubb spelade doktor Geoff

Han gjorde sitt första framträdande i serien i avsnitt 17 som doktorn Geoff Standish. Han roll tog över efter Tom Callaghan. Robert Grubb, född 1950, är en av de skådespelarna som var med längst i Doktorn kan komma. Han stannade till sista avsnittet.

Annons
Doktorn kan komma med Robert Grubb

Geoffs förhållande till sjuksköterskan Kate Wellings var en av nyckelhistorierna i serien. I slutet av serien får de en dotter tillsammans.

Skådespelaren Robert Grubb studerade till skådespelare tillsammans med skådespelaren Mel Gibson. Robert fick dock inte lika stora framgångar som honom men har levt länge på Doktorn kan komma och efterföljande roller som i musikalen We will rock you. Men har har också likt många andra skådespelare i Australien spelat i Neighbours. Så sent som hösten 2022 spelare en roll tv-serien Savage River som Bill Kirby.

Annons

Liz Burch spelade doktor Chris

Hon spelade en doktor som kom tillsammans med Tom Callaghan till Cooper Crossing för att driva sjukvården där. När sedan Tom åker till Afrika bestämmer hon sig för att stanna i Coopers Crossing och Liz Bursch får spela doktorn Chris fram till avsnitt 146. Hon återvänder i avsnitt 201 för att fira staden. Hennes Liz blir kär i Tom och hon bestämmer sig för att leva med honom i Afrika.

Doktorn kan komma med Liz Burch

Hon har sedan dess fortsatt som skådespelare och har bland annat synts i serier som Five mile creek.

Annons

David spelade doktor Guy

Många associerar Doktorn kan komma med just doktor Guy Reid och hans charm. David Reyne kom med i serien först i avsnitt 167 som Guy och hans rollfigur började snart inleda en relation med sjuksköterskan Jackie Crane. Han var kvar i serien till slutet.

Doktorn kan komma

Han fortsatte med skådespeleriet och gjorde några mindre roller efter Doktorn kan komma. Han har även gjort musik och jobbat med tv men också morgonprogram för radio.

Blev du sugen på återuppta serien? Doktorn kan komma finns numera på många olika streamingsajter, däribland TV4 Play, Cmore, Apple TV och SF Anytime.

Här kan du också läsa om skådespelarna vi minns från tv-seriena och hur de ser ut nu.

Annons