0:55

Efter reklamen: Netflix-filmerna du vill se i sommar

(0:55)

Det är söndag hösten 1998 och Christer Glenning och hans hustru, Gunvor, har varit på Mantorp park och tittat på motortävlingar. Nu är paret på väg hem igen, till Eskilstuna. Ett stenkast från hemmet stannat Christer och Gunvor till vid en kiosk. De ska köpa tidningarna. Gunvor går in medan Christer väntar kvar i bilen. När hon kommer tillbaka, bara en kort stund senare, hittar hon sin make livslös. Christer Glenning har drabbats av hjärtinfarkt och hjärtstillestånd. I ilfart förs en älskad make, pappa och tv-personlighet, tillEskilstuna lasarett där läkare och sjuksköterskor får igång hans hjärta igen. Men Christer återhämtar sig inte. Behandlingen avbryts och den personalen lyckades få i gång hjärtverksamheten. Men Christer Glenning återhämtade sig aldrig. Den 7 september avbryts all behandling och Christer somnar in. Han är 58 år gammal.

Dagen därpå nås medierna av det sorgliga beskedet. Christer Glenning sörjs av familjen, av vänner och kollegor.

Christer Glenning med sin kollega. Året är 1978.

BO-AJE MELLIN BAM

– Christer var oerhört skicklig och kunnig och en uppskattad kollega. Motorsverige har all anledning att sörja, sa Anders Gerdin, Aftonbladets chefredaktör.

Vännen Gunnar Palm, kartläsare åt bland andra Hannu Mikkola och senare pr-chef för Ford, var, också han, inne på samma spår.

– Christer hade så mycket. En bredare journalist är svårt att hitta. Han kunde skriva, rita, agera framför kameran, förklara svåra tekniska saker på ett enkelt sätt. Han var själv en mycket skicklig chaufför och kunde dessutom svetsa och skruva på bilar. Samtidigt kunde han spela flera instrument, var en duktig kock och hade en hjärtlig humor. En person med karisma, värme och stor integritet.

Christer sörjs också av hundratusentals svenskar. Hans tv-tittare. Den publik han gjorde allt för.

Så gick det sedan för skådisarna i filmen G – som i gemenskap

– Han var den som först flyttade hem motorkonsumentjournalistiken till folks vardagsrum. Christer var kompromisslös när det gällde något som han tyckte var galet. Han kritiserade lika gärna myndigheter som bilföretag. Han populariserade motorjournalistiken genom sin framtoning och var en fantastisk pedagog. Jag kommer att sakna honom enormt, konstaterade trafikskribenten Thomas Carlsson i samband med dödsfallet.

Christer Glenning förändrade motorkonsumentjournalistiken

Och nog stämmer det. Christer Glenning gjorde den moderna motorjournalistiken till vad den är i dag. Han var lekfull. Vågade testa nytt. Det var blodigt allvar men samtidigt också med glimten i ögat. Christer Glenning var den som introducerade biltester i tv. I dag ett inslag vi knappast kan tänka oss vara utan.

Men vem var Christer egentligen? Vem var den orädde journalisten som testade bilar och riktade skarp kritik mot både biltillverkare och trafikansvariga myndigheter?

Christer Glenning föddes den 27 december 1939, i Karlskrona. Han arbetade som kock, tecknare och musiker och inledde sedan sin journalistiska bana på Ny Tid i Göteborg. Därefter blev det Eskilstuna-Kuriren innan han senare fortsatte till Vi Bilägare, Trafikmagasinet och Aftonbladet. Genom åren producerades runt 500 episoder av bilprogrammet Trafikmagasinet. Fem år efter Glennings död lades det ner. Året var 2003 och besparingar behövde göras på SVT.

Christer Glennings fru och barn

I många år levde Christer Glenning ihop med Gunvor Glenning, i dag 85 år gammal. Paret fick barnen Fredrik, Carina och Clas ihop. Dottern Carina har gått i sin fars fotspår. Hon arbetar i dag som krönikör och journalist. I en intervju med Expressen minns hon sin far.

– Vårt garage hemma var nästan större än själva boningshuset, det hade plats för sex bilar. Han låg jämt där ute och skruvade med olika projekt, berättar Carina.

Hon fortsätter:

Alanis Morissette skrev låten You Oughta Know om kända tv-stjärnan

– Det bästa han visste var att jävlas med Bilprovningen genom att bygga ihop olika bilar. Han kunde ta en Ford-front och bygga ihop med en Datsun-rumpa bara för att se hur det skulle gå och hur Bilprovningen skulle reagera. Han byggde också om en gammal ambulans till familjebil som vi åkte på semester i, slemsugen satt kvar.

Också sonen Fredrik Glenning har valt en bana hans far hade gillat. Han är i dag bilförsäljare.

Christer Glenning, 1985.

Bertil Ericson

För Expressen har Christers dotter berättat att dödsfallet kom som en chock.

– Det var chockartat. Han var bara 58 år, säger hon.

Carina fåt frågan om det hela kom totalt oväntat.

– Både ja och nej. Det var en hjärtinfarkt och han var ingen renlevnadsman. Han gillade att åka bil och äta och dricka gott. Han var väldigt medveten om att det inte var det sundaste.