Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt livMidsommar

Columbo-skådespelarens tragiska öde – fruktansvärda sjukdomen och familjedramat

21 jun, 2023 
AvEbba S. Dahlman
FotografMoviestore/REX, Jerry Watson
Columbo-skådespelaren Peter Falk drabbades av en fruktansvärd sjukdom på äldre dagar.
Läs om den omtyckta filmstjärnans sista tragiska år i livet.
Annons
10 ikoniska bondbrudar – då och nuBrand logo
10 ikoniska bondbrudar – då och nu

Kommer du ihåg den vänliga lilla kommissarien Columbo från 70-talsserien med samma namn? Han som alltid bar trenchcoat och nästan alltid hade en cigarr i handen.

Skådespelaren bakom titelrollen, Peter Falk, hyllades stort för sitt porträtt av kommissarien. Men mot slutet av livet försvann minnena från skådespelarkarrirren sakta ifrån honom.

År 2007 drog han sig tillbaka från rampljuset och två år senare blev det känt att han drabbats av Alzheimers sjukdom. Något som låg till grund för ett sårigt rättegångsdrama mellan hans dåvarande hustru och hans två döttrar från ett tidigare förhållande.

Peter Falk porträtterade detektiven Columbo i tv-serien

De första avsnitten av tv-serien Columbo sändes redan 1968, men det var mellan 1971 och 1977 som Columbo hade sin storhetstid i tv-tablån på amerikanska NBC.

Annons

Serien hade premiär i svensk tv för första gången 1972, och blev en mycket omtyckt förströelse även här.

Columbo skildrade den cigarrrökande detektiven Frank Columbo som löste brott och mysterier på löpande hand med hjälp av sin hund, som tilldelades namnet Dog, det vill säga det engelska ordet för hund.

Protagonisten kännetecknades av en smutsig trenchcoat, den skruttiga gråa Peugeoten, den omtalade Fru Columbo som aldrig medverkar i bild och hans obevekliga förmåga att alltid återvända till förhören för att ställa en sista fråga som visar sig vara nyckeln till att klara upp fallet.

Peter Falk i rollen som kommissarie Columbo i 70-talsserien med samma namn.
Peter Falk i rollen som kommissarie Columbo i 70-talsserien med samma namn.

I huvudrollen som denna älskvärda karaktär återfinns skådespelaren Peter Falk. Han föddes i New York i slutet på 20-talet och visste tidigt att skådespeleriet var hans kall.

Annons

Efter skådespelarutbildningen flyttade han till Hollywood där karriären tog fart på riktigt. Han fick sin första roll i filmen Murder A/S 1960, för vilken han fick erkännande direkt och nominerades till en Oscar.

Två år därpå vann han en Emmy för sin roll i The Price of Tomatoes, men det är ändå i rollen som Frank Columbo som de flesta minns honom. Kanske var det även den rollen han var mest stolt över, eftersom han belönades med hela fyra Emmy-statyetter och totalt tio nomineringar för hans porträtt av detektiven.

Peter Falk, Raquel Welch och Barbra Streisand fotade tillsammans på Golden Globe-galan år 1977.
Peter Falk, Raquel Welch och Barbra Streisand fotade tillsammans på Golden Globe-galan år 1977.

Drog sig tillbaka från rampljuset 2007

Under Peter Falks aktiva år i karriären spelade han mest komedi, men det blev förstås en del drama också. Efter filmen Next från 2007, i vilken han spelade mot bland andra Jessica Biel och Nicolas Cage, tog han ett steg tillbaka och drog sig undan från rampljuset.

Annons

Peter var en kreativt själ och ägnade sig också åt att teckna och måla. I hans självbiografi som publicerades 2006 fick läsaren beundra fler av filmstjärnans privata teckningar.

Peter Falk år 2002.
Peter Falk år 2002.

Fruktansvärda sjukdomen och såriga familjedramat

Skådespelaren levde ett sjukdomsdrabbat liv. Vid bara tre års ålder tvingades han operera bort sitt högra öga till följd av en cancerdiagnos. Han bar ett glasöga resten av livet.

På äldre dagar drabbades han av den fruktansvärda sjukdomen Alzheimers. Något som tog hårt på hans närmsta familj, som hamnade i en sårig rättegång till följd av hans insjuknande.

Vid tidpunkten bodde Falk och hustrun Shera tillsammans, sedan 34 år tillbaka. Han hade även två döttrar från ett tidigare förhållande. Döttrarna och hustrun hade en komplicerad relation, och det sägs att Shera bland annat inte ska ha tillåtit dem träffa sin far efter att han blev sjuk.

Annons

År 2009 hävdade Peter Falks dotter Cathrine att hennes far behövde tillsyn och vård dygnet runt. Hon ansökte därför om att få bli vårdnadshavare för sin far vid en domstol i Los Angeles. Domen blev dock att Peters hustru Shera skulle förbli den sjuka skådespelarens förmyndare och huvudsakliga vårdnadshavare.

En läkare ska ha vittnat i rätten sommaren 2009 och uppgett att Peter Falk hade svårt att komma ihåg sin stora roll som Columbo.

Den 23 juni 2011 somnade Peter Falk lugnt in i hemmet Beverly Hills vid 83 års ålder, omgiven av familjen. Något som kommunicerades i ett pressmeddelande efter hans död.

Källa: Daily Mail

Annons