Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Elvis Presleys sista ord i livet – innan rockkungen mötte sitt tragiska öde

30 maj, 2023 
AvEbba S. Dahlman
FotografKeystone Archives, Ann Ronan Pictures

Elvis Presley slog igenom på 50-talet och blev snabbt kungen av rock 'n' roll.
Hans betydelse för genren och musikvärlden är obestridd, men hans sista ord i livet är desto mer omtvistade.
Nu rapportera brittiska The Mirror om vad rockstjärnan egentligen sa – innan han lämnade jordelivet den 16 augusti 1977.

Annons
Priscilla Presley och Elvis Presleys kärlekshistoriaBrand logo
Priscilla Presley och Elvis Presleys kärlekshistoria

Elvis Presley blev tonårsidolen som gav världen rock 'n'n roll, men världsstjärnans liv fick ett tragiskt slut. Vid bara 42 års ålder somnade han in i sitt hem, den enorma lyxvillan vid namn Graceland.

Sedan dagen då han drog sitt sista andetag har stjärnans sista ord i livet omtvistats.

Nu skriver brittiska nyhetssajten The Mirror i en ny artikel om ikonens sista timmar i livet, om vilken vardaglig fras som var hans sista yttrade ord – innan han somnade in för alltid.

Så blev Elvis Presley kungen av rock ’n’ roll

Elvis ”Kungen” Presley föddes den 8 januari 1935 i staden Tupelo, i den amerikanska delstaten Mississippi.

Karriären tog fart i början på 50-talet och då stod både musiken och skådespeleriet på schemat. Låten Heartbreak Hotel klättrade snabbt högst upp den prestigefulla Billboardlistan och Elvis blev lika snabbt en tonårsidol.

Annons

Efter en kortare militärtjänstgöring mellan 1958-1960 kom stjärnans riktiga storhetstid. Han gav ut mer musik och uppmärksammades även för sina utsmyckade scenkläder och scenspråk, som båda utmanade normerna.

Under karriären har han sålt en miljard album världen över, och är därmed en av de artister som sålt bäst genom tiderna. Han har medverkat i ett 30-tal filmer, så som bland annat Borta med vinden och Duell i Texas.

Han är upphovsmakare till odödliga hits som Hound Dog, Jailhouse Rock, Suspicious Minds, Love me Tender, burning Love, In the Ghetto och många flera. Inte konstigt att hans storhet än i dag hittar nya fans över generationsgränserna.

Det första året i världshistorien för rock 'n' rollens Hall of Fame att välja in medlemmar, 1986, var Elvis en av de som skrevs till historieböckerna. Vilket vittnar om hans betydelse för genren.

Elvis Presley amerikanska militären armén 1958
Elvis var fortfarande tonåring när han slog igenom och tog sina första steg ut i rampljuset. Han tog själv beslutet att ta en paus från den intensiva starten på karriären för att tjäna sitt land i militären. Det var under den pausen som han också träffade sin blivande hustru Priscilla.

Rocklegendarens sista sång i livet

Elvis Presley brann stort och snabbt. Efter ett intensivt liv gick Elvis ur tiden vid endast 42 års ålder, den 16 augusti 1977. Hela världen sörjde det plötsliga dödsfallet av ”The King of Rock n’ roll”, alltså ”kungen av rock”.

Annons

Bara två månader innan Elvis somnade in stod han på scenen i Indianapolis Market Square Arena, framför ett publikhav på omkring 18 000 personer. Det skulle komma att bli hans allra sista scenframträdande i livet.

Showen i Indianapolis var avslutningen på nio dagar lång turné, och stämningen var på topp.

Men icke desto mindre blev det hans allra sista show i livet, och hans sista låt, enligt den brittiska nyhetssajten Express, var klassikern Can’t Help Falling In Love.

Elvis Presleys dödsorsak

Elvis somnade in i sitt hem på Graceland den där sensommardagen i slutet på 79-talet. Enligt den officiella obduktionsrapporten angavs hjärtfel som dödsorsak.

Trots att han aldrig hade varit en rökare, var hans lungor fyllda med lungemfysem, vilket borde gjort det väldigt svårt för honom att andas. Rapporten avslöjade också att den legendariske musikern hade ett svullet hjärta.

Som om det inte vore nog, så led Jailhouse Rock-artisten även av svåra och smärtsamma matsmältningsproblem, för vilket han fick omkring 9 000 smärtstillande tabletter i månaden utskrivet. Det skriver The Mirror nu i en ny artikel om stjärnans död.

Annons

Obduktionsrapporten ska inte ha nämnt någonting om Elvis missbruk av smärtstillande, enligt sajten.

Rockstjärnans sista ord i livet

Elvis Presley levde väldigt isolerad, från både vänner och familj, under sina sista år i livet. Ginger Aldin, som var hans flickvän och fästmö vid tidpunkten, beskriver en ganska sorglig tillvaro i hemmet Graceland, där stjärnan sällan tog hand om sin hygien eller ens orkade ta sig upp ur sängen särskilt ofta.

På morgonkvisten, den 16 augusti 1977, låg de två i sängen tillsammans när Elvis vaknade och gick upp. Den sovande Ginger vaknar ur sin slummer, för att få höra rockstjärnans sista yttrade ord i livet: ”Jag går till badrummet för att läsa”.

Ginger ska, enligt The Mirror, ha uppmanat honom att inte somna inne på toaletten, innan hon själv somnade om i sängen kort senare.

När hon vaknade hittade hon sin älskade livlös i badrummet. Det var på eftermiddagen vid 15.30 som han dödförklarades i deras hem den enorma lyxvillan Graceland i musikstaden Memphis, Tennessee.

Annons

Stjärnans sista ord i livet har omtvistats ända sedan dagen då han tragiskt tog sitt sista andetag. Vissa hävdar att han ska ha pratat med sin exfru Priscilla på telefonen och andra hävdar att han ska ha ropat på hjälp. Teorierna är många.

Ginger Aldens och Elvis Presleys
Ginger Aldens och Elvis Presleys intensiva romans varade bara i några månader, innan rockikonen tragiskt nog gick ur tiden.

Elvis familj om fästmön Ginger Aldin

Elvis Presley och Ginger Aldin hade en kort kärlekssaga. De två träffades när Ginger, en tidigare modell och skönhetsdrottning, var 20 år och han var 41.

Efter bara två månader av dejtande friade Elvis till henne. Något som hon senare berättat om i självbiografin Elvis och Ginger, där hon beskriver hur rockkungen går ner på knä och säger:

”... jag har sökt efter kärlek så länge, aldrig någonsin i mina vildaste drömmar trodde jag att jag skulle hitta den igen, rakt under näsan på mig.”

Annons

De ska ha planerat att gifta sig i december 1977, men ödet hade andra planer.

Enligt sajten Style så accepterades Ginger aldrig av Presleys familj. Efter hans död ska ikonens farbror Vester Presley ha sagt att det berodde på att familjen tyckte att hon utnyttjade hans namn och kändisskap för egen vinning. Han ska till och med ha sagt att ”Ginger Alden är död nu också enligt familjen. Vi erkänner henne inte som en medmänniska.”

Ginger var den enda kvinnan, förutom Priscilla, som Elvis friade till under sitt liv. I dag lever hon ett liv utanför rampljuset, men ger ibland intervjuer om hennes relation till rockkungen – som fick ett tragiskt slut.

Annons