Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Han spelade John-John i Vinterviken – det gör David Tainton i dag

25 apr, 2023 
AvEbba S. Dahlman
FotografJanerik Henriksson, SF Studios
David Tainton gjorde succé i rollen som John-John i ungdomsfilmen Vinterviken 1996.
Nu gör han comeback på filmduken igen, i en ny komedifilm på Netflix.
– Vi alla gick igång på idén att casta honom, säger regissören Jonatan Etzler till MovieZine.
Annons
10 svenska Tv-serier du följde om du var ung på 90-taletBrand logo
10 svenska Tv-serier du följde om du var ung på 90-talet

David Tainton var bara 19 år när Vinterviken, den svenska ungdomsfilmen, gjorde succé runt om i landet år 1996. I rollen som förortskillen John-John blev David och motspelaren Lina Englund, som porträtterade överklasstjejen Elisabeth, snabbt kända som det hetaste ungdomsparet på tv och fick idolstatus.

Men efter millenieskiftet försvann den unga David Tainton från rampljuset. Så lever den filmaktuella 46-åringen i dag!

Livet efter succén som John-John i Vinterviken 1996

Den unga skådespelaren filmkarriär efter genombrottet blev kortvarig. I stället satsade han på en artistkarriär. Han släppte två singlar i slitet på 90-talet, men det mynnade inte ut i något mer än så.

David skulle senare hitta sitt kall inom på gymmet och arbetar i dag, sedan flera år tillbaka som personligt tränare på SATS i Stockholm.

Annons

Men han har inte helt och hållet släppts skådespeleriet. År 2013 kunde vi se honom i en mindre roll i den svenska romcom-filmen Små citroner gula och han är dessutom aktuell i den kommande kortfilmen Vägskäl.

Och visst verkar det som att Vinterviken-stjärnan närmar sig en fullfjädrad comeback till branschen och arbetet framför filmkameran.

Just nu kan du nämligen se honom i hans tredje långfilmsroll, i Netflix nya ungdomsfilm.

Fr v Eric Ericsson (Kalle), Rakel Värmländer (Agnes) och David Tainton (Paulo) i filmen Små citroner gula.
Fr v Eric Ericsson (Kalle), Rakel Värmländer (Agnes) och David Tainton (Paulo) i filmen Små citroner gula.

Hedda Stiernstedt låg bakom idéen: Casta David Tainton

Den nya svenska Netflix-komedin One More Time tar oss tillbaka till början på 00-talet, 2002 för att vara mer exakt, och gymnasietiden. Skådespelaren Hedda Stiernstedt står för huvudrollsinsatsen när Amelia fastnar i ett "måndag hela veckan"-scenario, och återupplever sin 18-årsdag.

Annons

Men filmen är inte bara proppfull med populärkulturella referenser för 90-talister att gotta sig i. Nej, även tidigare generationer får sig en överraskande munsbit i form av en oväntad gästroll. Du gissade rätt; David Tainton.

David gör comeback i skådespelarsammanhang och tar sig an rollen som den vuxna versionen av huvudrollkaraktären Amelias pojkvän Max, som spelas av Maxwell Cunningham.

hedda stiernstedt amelia one more time
Maxwell Cunningham (Max) och Hedda Stiernstedt (Amelia) i Netflix nya komedifilm One More Time.

I en intervju med tidningen MovieZine berättar filmens regissör Jonatan Etzler om hur det gick till när han castades. Det hela började med att Hedda påpekade utseendemässiga likheter mellan hennes motspelare Maxwell och David.

– När vi castade Maxwell Cunningham i rollen som Max så tyckte Hedda att han var väldigt lik David Tainton, och vi alla gick igång på idén att casta honom som den äldre Max, säger han och fortsätter:

– David är en så otroligt fin och snäll person. Jag jobbade med honom på en kortfilm för länge sedan, så jag ringde upp honom och frågade. Han var positiv och peppad på projektet direkt. Vinterviken är ju en klassiker och Heddas man Alexis [Almström reds. anm.] har ju gjort en remake på den dessutom.

David Tainton Max One More Time.
David Tainton i rollen som den äldre Max i nya komedifilmen One More Time.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons