Almanzo Wilder i Lilla huset på prärien.
5 klassiska 80-talsserier vi minns
1:31

Efter reklamen: 5 klassiska 80-talsserier vi minns

(1:31)

Slå på ljud

Lilla huset på prärien är en av de mest klassiska tv-serierna genom alla tider, och trots att det har gått 40 år sedan serien lades ner 1983, så lever den kvar i mångas hjärtan världen över, och får nya fans med hjälp av repriser.

En älskad karaktär, som kanske inte fått samma uppmärksamhet genom åren som medlemmarna i familjen Ingalls, är Almanzo Wilder. Han gifte sig med Ingalls-dottern Laura, och den sista säsongen av serien bytte till och med namn till Little house – A new begnning, för att signalera att den främst handlade om Laura och Almanzos liv tillsmmans.

Shannen Doherty började i Lilla huset på prärien – sen blev hon världskänd

Almanzo, som först dök upp i säsong sex av serien, spelades av skådespelaren Dean Butler. Han började skådespela under sin tonårstid i norra Kalifornien, och fick sedan små roller när han studerade på universitetet.

Almanzo Wilder och Laura Ingalls.

Dean Butler som Almanzo Wilder, och Laura Ingalls spelad av Melissa Gilbert.

Foto: ©NBC/Courtesy Everett Collection

Spelade mot Michael Landon

När han sökte rollen som Almanzo Wilder i Lilla huset på prärien fick han genomgå en lång process – och bland annat läsa mot skaparen och skådespelaren Michael Landon.

– Jag minns att jag läste för Michael och han kollade på mig när jag läste, innan han höll upp händerna såhär, har Dean Wilder berättat och menat att Landon gestikulerade som om han kollade genom en kikare.

Han fortsatte:

– När jag hade läst klart sa han ”vad gör du i maj?”. Och jag försökte att inte ramla ur stolen, och sa ”tja, jag ska göra mina examensprover”. Han sa ”när är de klara?” och jag svarade ”den 18:e maj”. Då sa han ”vi ses den 21:a maj”.

Hon spelade Afton Cooper i Dallas – så gick det sen

Hittade kärleken i Beverly Hills-stjärnan

Det visade sig vara ett bra val – Dean Butler spelade Almanzo i 65 avsnitt av serien innan den till slut gick i graven 1983. Då gick han vidare till att ha roller i tv-serier som The love boat och Murder. Han har också regisserat flera filmer och spelat på Broadway.

Under en audition för en annan Michael Landon-serie, Father Murphy, träffade Dean Butler skådespelaren Katherine Cannon, som spelade Felice Martin i Beverly Hills 90210. Paret gifte sig 2001, och har hållit ihop sedan dess.

Dean Butler 2019.

Så här ser Dean Butler ut i dag.

Foto: Youtube.
Mest läst