VIDEO: Robinson-skandalerna genom åren – som vi aldrig glömmer
1:27

Efter reklamen: VIDEO: Robinson-skandalerna genom åren – som vi aldrig glömmer

(1:27)

Slå på ljud

23 år gammal blev Åsa Vilbäck en av de kända profilerna i den första säsongen av SVT:s uppmärksamma dokusåpa Expedition: Robinson. Tillsammans med personer som Martin Melin och Kent Larsen blir Åsa en omtyckt deltagare hemma i de svenska tv-sofforna.

Även om det inte är Åsa som vinner den första säsongen blir Expedition: Robinson starten på hennes karriär. Hon fick sommarprata i P1 och poserade i både Café och Veckorevyn. 2008 är succén ett faktum när Åsa Vilbäck i SVT-programmet Dr Åsa svarar på tittarnas hälsofrågor – Robinson-Åsa förvandlas alltså till Doktor Åsa.

Åsa Vilbäck tillsammans med de andra i Robinson.

Foto: Jack Mikrut

Den kända läkaren blev tillsammans en fem år äldre manlig läkare, och så småningom fick de två en dotter tillsammans. När paret hade bott tillsammans i några år började de leta efter ett nytt gemensamt boende, som skulle kunna bli deras drömhem. De hamnade på en visning i Danderyd, av ett hus som tidigare har ägts av kända företagsledaren Harry Schein. Strandvillan hade ett utropspris på 13 miljoner kronor, men kostnaderna landade till sist på 19 miljoner kronor, då paret bestämde sig för att köpa en angränsande tomt där de skulle bygga drömhuset i framtiden.

Jennifer Brown försvann från rampljuset – här är hon i dag

Sambon bränner ner lyxhuset

I februari 2012 får Åsa ett samtal från sin sambo, som är upprörd och berättar att det har brunnit i huset. Det dröjer dock inte länge innan polisen misstänker mordbrand, och i början av mars blir Åsas sambo anhållen.

Det var en overklighetskänsla. Det var som en avgrund som öppnade sig, berättade Åsa för Aftonbladet 2012.

Åsa Vilböck blev känd som Doktor Åsa.

Foto: CORNELIA NORDSTRÖM / XP / TT

När fallet tas till rätten förnekar sambon brottet, och Åsa har svårt att veta vad hon ska tro i början. Hon säger att hennes sambo är rationell, och att hon inte kan förstå vad som föranlett läkarens beteende.

– Att ett hus, dessutom ett hus med en sådan historia, sätts i brand är både tragiskt och förskräckligt, även om det aldrig har varit fara för någons liv eller att ingen person kom till skada. Och jag känner med alla de som har påverkats av händelserna, säger hon i intervjun med tidningen.

Så lever Jonas Malmsjö i dag – stora dilemmat i karriären: ”Är det ögonen?”

Doktor Åsa lämnar landet

Så småningom dömdes sambon i hovrätten till grov mordbrand, och relationen med Åsa tog slut. Då valde Åsa Vilbäck att lämna landet tillsammans med sin dotter, och numera bor hon i USA. Där driver hon företag inom hälsa, och läkaren vill förändra vården i landet. När Expressen sökte henne för en intervju 2017 avböjde hon, och konstaterade att hon trivdes utomlands.

– Nej, tack. Jag är väldigt nöjd med medielugnet här på andra sidan Atlanten, sa hon till tidningen.

Åsa Vilbäck som Doktor Åsa 2010.

Foto: CARL-JOHAN SÖDER
VIDEO: Stjärnorna som slog igenom i dokusåpor
0:55

Efter reklamen: VIDEO: Stjärnorna som slog igenom i dokusåpor

(0:55)

Slå på ljud
Mest läst