Så ser skådespelarna från Vi på Saltkråkan ut i dag
0:40

Efter reklamen: Så ser skådespelarna från Vi på Saltkråkan ut i dag

(0:40)

Slå på ljud

Emy Storm blev förvisso folkkär som Alma, Emils mamma i Emil i Lönneberga, men hade en lång skådespelarkarriär både före och efter den ikoniska rollen 1971.

Emy började sin bana inom teater som många andra på 50-talet – genom att gå på Dramatens elevskola, där hon kom in på tredje försöket som 26-åring. Efter utbildningen hamnade hon på Riksteatern, och senare på teatrar som Stadsteatern Norrköping-Linköping och Malmö stadsteater.

Det var på scenen hon för första gången träffade blivande maken Göte Fyhring, även han skådespelare. Paret blev blixtförälskade, och 1958 gifte de sig. Under åren som följde fick de först sonen Johan och sedan dottern Kajsa.

1963 hyllades Emy Storm stort för sin roll i Kvarteret Korpen av Bo Widerberg, och efter det gjorde hon roller i både filmer, komedier och tv-serier. Men det var när hon fick rollen i filmatiseringen av Astrid Lindgrens bok Emil i Lönneberga som Emy Storm skrev in sig i svensk filmhistoria. Emils mamma Alma ser barn än i dag när de kollar på de gamla Emil i Lönneberga-filmerna.

Emy Storm 1974.

SvD / TT

Även efter succén i Emil-filmerna fortsatte Emy Storm att arbeta som skådespelare, och syntes de sista åren i sin karriär i serien Fru Marianne och tv-deckaren Wallander.

Så gick det sedan för skådespelarna i Lotta på Bråkmakargatan

Blev sjuk och opererades

Den sista tiden i Emy Storms liv var sjukdomstung. Efter att ha drabbats av en hjärnblödning och opererat höfterna flera gånger somnade hon in 2014, 89 år gammal.

– Hon har haft mer och mer besvär. Hon ramlade och fick en hjärnblödning, så det har inte varit lätt. Hon har ramlat tidigare och fått höfterna opererade en i taget, sa maken Göte Fyhring till Aftonbladet då.

Emy Storm som mamma Alma i Emil i Lönneberga.

Pressens bild

Götes sorg efter makans bortgång var stor. När hon dog 2014 hade de känt varandra i över 60 års tid.

”Pigan Linas” dramatiska livsbeslut – efter succén i Emil i Lönneberga

– Jag var inte där hos henne i morse. Men jag har varit hos henne varje dag i många timmar. Jag mår förfärligt. Vi har levt ihop sedan 1951, när vi jobbade på Intiman-teatern. Sedan har vi jobbat på lite olika platser, men mestadels har vi varit på samma teatrar, sa han till Aftonbladet.

Göte Fyhring 1997.

Jonas Ekströmer

Makens sorg i alla år

Göte levde sedan sju år utan sin älskade hustru innan han avled 2021, 92 år gammal. Han hade då saknar Emy Storm hela tiden och vägrat flytta in på vårdboende, berättade sonen Johan för Expressen.

Farbror Melker-skådespelaren Torstens liv förstördes av rollen

– Sedan Emy Storm gick bort, min mamma och hans hustru, så har det varit väldigt jobbigt för honom. Han ville absolut inte in på några hem eller något boende, för då hade han fått skiljas från sina böcker och det hade inte gått.

Mest läst