Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Dramat bakom ikoniska supermodellvideon

23 dec, 2022 
AvLinus Brännström
FotografTT
Emma Wiklund, George Michael och Christy Turlington.
Supermodeller och MTV dominerade det tidiga 90-talet och George Michael kombinerade dessa populärkulturella fenomen som ingen annan.
30 år efter att den ikoniska videon till Too Funky hade premiär berättar nu Emma Wiklund om dramat bakom kulisserna.
Annons
90-talets supermodeller – det här gör de i dagBrand logo
90-talets supermodeller – det här gör de i dag

När MTV lanserades den första augusti 1981 förändrades musikvärlden. Den första video som visades var The Buggles Video Killed the Radio Star – låttiteln sa allt om det paradigmskifte som stod för dörren.

Musikvideon blev inte bara det viktigaste marknadsföringsverktyget för artister. Den blev också egen konstnärlig genre som genererade odödliga klassiker under MTV:s 20 år långa storhetsperiod.

– Jag jobbade extra på Stora Hotellet i Jönköping och städade hotellrum när jag gick gymnasiet. Det första man gjorde när man kom in i ett rum var att slå på MTV och så kunde det vara A-ha med Take on Me. Det var så mycket musikvideor och de var så viktiga, det var ju så man upptäckte musik, berättar Emma Wiklund, som på den tiden hette Sjöberg i efternamn och snart skulle komma att bli en av Sveriges mest framgångsrika fotomodeller genom alla tider.

George Michael.
George Michael.

En av MTV-generationens största stjärnor var George Michael – först som en del av Wham och sedan som soloartist. Han var en av världens bäst säljande artister och några av hans musikvideor bland de mest uppmärksammade.

Annons

Supermodell blev ett begrepp samtidigt som MTV slog igenom

Samtidigt som MTV slog igenom på allvar blev också supermodell ett begrepp.

– Det var verkligen ett fenomen, det finns ju inte på samma sätt i dag. Nu är det snarare influencers och it-girls som inspirerar och är musor, säger Emma Wiklund.

– Det är jättekul att man var med just då och fick vara med om det. Men det är svårt att förstå vad det var som hände, varför det blev ett sådant fokus på personen modellen.

Visst hade det delvis varit så med Twiggy på 60-talet och Christie Brinkley i början av 80-talet. Men i slutet av 80- och början av 90-talet exploderade fenomenet och en lång rad fotomodeller blev plötsligt superstjärnor.

Emma Wiklund.
Emma Wiklund jobbade mycket med designern Thierry Mugler på 1990-talet. Det var också han som gjorde kläderna till George Michaels Too Funky-video.

– Tidigare hade man ju separerat mannekänger och fotomodeller, det var två olika yrkesgrupper. Men plötsligt började de som syntes i magasin också gå på catwalken. Vissa designers ville bara använda de mest populära fotomodellerna på sina visningar och de betalade jättemycket för det. Det blev upptrissat, om en designer hade råd att ha många fotomodeller fick de mycket publicitet, säger Emma Wiklund.

Annons

Supermodellerna och MTV gick hand i hand. Helena Christensen medverkade i musikvideon till Chris Isaaks Wicked Game och Axl Rose spelade mot dåvarande flickvännen Stephanie Seymour i Guns N' Roses November Rain – för övrigt en av de dyraste videorna genom alla tider.

Men ingen kombinerade musikvideo och supermodell på ett mer storslaget sätt än George Michael.

George Michael kombinerade musikvideo och supermodell

Det började med David Fincher-regisserade Freedom! 1990. George Michael själv vägrade att medverka i musikvideon – i stället anlitades gräddan av supermodeller.

George Michael var inspirerad av modefotografen Peter Lindberghs klassiska Vogue-omslag med Cindy Crawford, Naomi Campbell, Christy Turlington, Linda Evangelista och Tatjana Patitz. Han lyckades övertala alla fem att medverka i videon, där de mimar till låten.

– Den här videon, inte mina magasinomslag, är vad folk framför allt nämner när de kommer fram till mig på stan. Det är ganska otroligt, har Linda Evangelista sagt till CNN.

Annons

Cindy Crawford har i sin tur berättat att de bara tyckte att de gjorde en cool video. Långt senare insåg hon dock att det finns en svart humor bakom Freedom! – att den förkroppsligar hur MTV förändrade musikindustrin och hur skönhet plötsligt var en nödvändighet för att sälja musik.

Emma Wiklund i videon till George Michaels Too Funky.
Emma Wiklund i videon till George Michaels Too Funky. Det här är en faksimil ur videon.

När George Michael två år senare gjorde nästa supermodellvideo, till låten Too Funky, fick Emma Wiklund chansen.

– Han hade upptäckt Thierry Muglers fantastiska kreationer och ville göra en video med hans kläder. Jag jobbade väldigt mycket med Thierry Mugler, jag var lite av hans musa, och blev tillfrågad om att vara med, berättar hon.

Videon visar modeller på en catwalk i extravaganta utstyrslar – flera av dem var skapade direkt för Emma Wiklund.

Annons

– De var gjorda för min kropp, som den här robot-outfiten som var gipsgjuten efter mig. Det var inte som en kavaj som man tar in armarna på utan jag stod gipsad upp till halsen, sedan skar man ut det och en kille som byggde motorcyklar kromade det, berättar hon.

Linda Evangelista dök upp igen men annars var det bara nya supermodeller – förutom Emma medverkade bland andra Eva Herzigová, Tyra Banks, Nadja Auermann och Estelle Hallyday. Too Funky släpptes på Red Hot + Dance – ett välgörenhetsalbum till förmån för aidsforskning.

– Vi modeller gjorde det helt gratis, eftersom det var för välgörenhet. Det var fyra dygn i Paris och gud vad vi slet, dag och natt, säger Emma Wiklund.

Stämningen mellan George Michael och Thierry Mugler blev sämre och sämre allteftersom dagarna gick.

– Det slutade med att Thierry Mugler, på den fjärde dagen, faktiskt lämnade inspelningen med sina kläder. Så det var drama. Han var ju en otroligt kreativ konstnär och designer och hade en väldigt tydlig bild av hur han ville att det skulle bli. George Michael tyckte nog att det var rörigt och till slut tröttnade han på Thierry, minns Emma Wiklund.

Annons

Men videon till Too Funky blev trots allt enorm och låten blev den mest spelade i Europa 1992.

– Videon blev så tidlös. Den är kanske lite gammalmodig med en massa avklädda tjejer som går runt – men i och med att kläderna, eller det är ju snarare konstverk, är så extravaganta är det fortfarande roligt att titta på. Det blir inte omodernt, säger Emma Wiklund.

Emma Wiklund.
Emma Wiklund.

I dag är både George Michael och Thierry Mugler borta. Emma Wiklund sörjer men är glad över att hon fick jobba med dem.

– Så tragiskt. George Michael var en fantastisk person, otroligt ödmjuk, trevlig och proffsig, säger hon.

Numera har hon mest kontakt med de andra supermodellerna på sociala medier men de passar på att ses om någon besöker Stockholm. Och 30 år efter att Too Funky-videon hade premiär får hon forfarande meddelanden om den från folk över hela världen.

Annons

– Det är unga människor som skriver sådant som att ”jag vågade komma ut efter den här”, det är otroliga berättelser som jag får till mig. Det är också många som har velat bli designers efter att ha sett videon. Det är roligt att ha varit delaktig i det. George Michael i kombination med den här fantastiska designern och supermodellerna, det var ett hopkok som gjorde att det blev något speciellt, säger Emma Wiklund.

De största modellerna i George Michaels videor

Cindy Crawford, 56

Cindy Crawford.
Cindy Crawford.

Den kanske största supermodellen. Amerikanska Cindy Crawford syntes överallt och var i början av 1990-talet gift med Richard Gere. Slutade jobba heltid som modell 2000 och har sedan dess bland annat satt sitt namn på möbelkollektioner och varit ansiktet utåt för en rad produkter. Medverkade i Freedom!-videon.

Naomi Campbell, 52

Naomi Campbell.
Naomi Campbell.

Brittiska Naomi Campbell prydde Elles omslag redan som 16-åring och blev några år senare den första svarta modellen att synas på franska Vogues omslag. Var en av världens mest framgångsrika modeller under 90-talet och har fortsatt kombinera modelljobb med tv-uppdrag. Medverkade i Freedom!-videon

Linda Evangelista, 57

Linda Evangelista.
Linda Evangelista.

Den kanadensiska supermodellen Linda Evangelista var en av världens mest kända kvinnor under 1990-talet. Har synts på över 700 tidningsomslag. Efter en kort pensionering i slutet av 90-talet har hon fortsatt jobba som modell. Den enda som är med i både Freedom! och Too Funky.

Christy Turlington, 53

Christy Turlington.
Christy Turlington.

Amerikanska Christy Turlington har kallats världens vackraste kvinna av Vogue-veteranen Grace Coddington. Har fortsatt jobba som modell samtidigt som hon engagerat sig i olika välgörenhetsprojekt och sysslat med långdistanslöpning. Medverkade i Freedom!-videon.

Emma Wiklund, 54

Emma Wiklund.
Emma Wiklund.

Den största svenska stjärnan under supermodelleran. Emma Sjöberg, som hon hette då, syntes i världens största modetidningar och gjorde visningar för de främsta modehusen. Är sedan länge gift med journalisten Hans Wiklund och driver i dag hudvårdsmärket Emma S. Medverkade i Too Funky-videon.

Eva Herzigová, 49

Eva Herzigová.
Eva Herzigová.

Den tjeckiska supermodellen slog igenom som 16-åring och fem år senare frontade hon en kampanj för Wonderbra som påstås ha orsakat flera trafikolyckor i Storbritannien. Jobbar än i dag med de största modehusen. Medverkade i Too Funky-videon

Tyra Banks, 49

Tyra Banks.
Tyra Banks.

I dag kanske mest känd som tv-profil och skådespelare. Men amerikanska Tyra Banks var under 1990-talet en av de fotomodeller som drog in allra mest pengar. Var också den första afroamerikanska kvinna att pryda omslagen på GQ och Sports Illustrateds baddräktsnummer. Medverkade i Too Funky-videon.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons