Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Kända 80-talsmodellerna då och nu

11 aug, 2022 
AvAino Oxblod
FotografTT.
De blev kända världen över när de prydde tidningsomslag och frontade kampanjer på 1980-talet.
Här är modellerna vi minns från det maxade årtiondet – och så här lever de i dag!
Annons
90-talets supermodeller – det här gör de i dagBrand logo
90-talets supermodeller – det här gör de i dag

Paulina Porizkova

Svenska Paulina Porizkova var bara 18 år när hon först prydde omslaget på Sports illustrateds välkända bikininummer 1984, något som då var bland det största en modell kunde göra. Det var också samma år hon träffade mannen hon skulle gifta sig med senare, The Cars-frontmannen Ric Ocasek, i samband med en filminspelning. Några år senare, 1988, blev Paulina också ansiktet utåt för skönhetsmärket Estée Lauder.

Annons

Efter modellkarriären har Paulina Porizkova testat på livet som skådespelare. Senare drog hon sig dock tillbaka för att uppfostra de två söner hon fick tillsammans med Ric.

Elle MacPherson

Det var 1989 som modellen Elle MacPherson fick smeknamnet ”The body” – alltså ”Kroppen” – av Time magazine, och det namnet har hängt med. Elle började jobba som modell i början av 80-talet för att betala för sina juriststudier hemma i Australien, men snart var hon i stället en av världens största modeller. 1986 var det hon som var omslagsmodell för Sports illustrateds bikininummer.

I dag är Elle MacPherson en framgångsrik karriärskvinna med egna bolag, och hon har också varit progamledare för Britain's and Irelands next top model.

Annons

Kathy Ireland

Kathy Ireland har under sin modellkarriär synts på magasin som Cosmopolitan, Teen, Seventeen och Vogue, men är mest känd för att hon var med i Sports illustrateds bikininumer 13 år på raken – och prydde omslaget tre av åren.

Modellkarriären lades så småningom på hyllan i förmån för en ännu mer framgångsrik sådan som företagare. Kathy har gått från att ha ett klädmärke som säljer strumpor på Kmart i början av 90-talet, till att nu vara en av de hundra rikaste kvinnorna i världen på grund av sitt företag Kathy Ireland Worldwide.

Jill Goodacre

Amerikanska modellen Jill Goodacre blev omtalad för sina otroliga kurvor i slutet av 80-talet, när hon var en av dem som gjorde underklädesmärket Victoria's secret till ett av de största i världen. 1994 gifte hon sig med sångaren och skådespelaren Harry Connick Jr, och paret fick så småningom tre döttrar tillsammans. Paret lever fortfarande ihop efter närmare 30 år.

Annons

Linda Evangelista

Många förknippar Linda Evangelista för hennes klassiska citat om att hon inte lämnar sängen för mindre än 10 000 dollar om dagen. Innan hon nådde den nivån av framgång var Linda en vanlig kanadensisk tonåring som upptäcktes av en modellagent i samband med en skönhetstävling. 1985 blev hon Karl Lagerfelds musa på Chanel, och frontade en rad magasinsomslag världen över.

Efter att ha pensionerat sig i några år återvände Linda som modell 2001, tills hon blev mamma 2006. Linda har varit öppen med att hon gjort skönhetsgrepp som blivit misslyckade och förstört hennes utseende.

Stephanie Seymour

Stephanie Seymour var bara 14 år gammal när hon först gjorde ett jobb för Cosmopolitan, och karriären fortsatte käpprakt uppåt när hon poserade i Victoria's secret-katalogerna. Som många andra av 80-talets stora modeller fick hon också vara omslagsfigur för både Sports illustrated och Vogue. Många minns nog dock Stephanie främst från Guns N' Roses video till November rain, där hon spelade brud till sin dåvarande pojkvän Axl Rose.

Annons

Sedan 1995 är hon gift med Peter Brant, och har sammanlagt fyra barn.

Rachel Hunter

Rachel Hunter började sin modellkarriär redan som tonåring på Nya Zeeland, och i slutet av 80-talet hade hon fått kontrakt med välkända sminkmärket Cover girl, och modellat i de största magasinen. 1990 gifte hon sig med sångaren Rod Stewart, och under de nio åren de levde tillsammans han hon få två barn. Under åren har Rachel både arbetat som modell, men också varit programledare, skådespelare och tv-personlighet.

Annons