americas next top model så gick det sen
5 deltagare från Top Model– så gick det sen
1:03

Efter reklamen: 5 deltagare från Top Model– så gick det sen

(1:03)

Slå på ljud

De sökte alla till Tyra Banks modellprogram America's next top model i hopp om att bli en lika framgångsrik modell som Banks själv. Men medan vissa lyckades få till en habil karriär som modell, och andra använde programmet som språngbräda för att bli exempelvis skådespelare, så var det vissa det inte gick så bra för.

Genom åren har deltagare från programmet hamnat i tragiska livssituationer, och fallit offer för både brott och missbruk. Här är deras sorgliga öden.

Mirjana Puhar offer i trippelmord

Mirjana vara med i säsong 21 av America's next top model, och lyckades komma på en åttonde plats i programmet. Men efter programmet slut tog även hennes liv slut, på ett brutalt sätt. I februari 2015 hittade Mirjana skjuten till döds i staden Charlotte i North Carolina, tillsammans med sin pojkvän och ytterligare en man. Trippelmordet antogs vara drogrelaterat.

Mirjana sköts ihjäl året efter sin medverkan i tv.

Broadimage/REX

Renee Alway var hemlös – hamnade i fängelse

Renee var med i säsong åtta av programmet, och kom på en tredje plats. Efter framgångarna såg hennes karriär ljus ut, men i stället tog hennes liv en helt annan vändning. 2013 greps hon beväpnad under ett inbrott, och dömes till 12 års fängelse för inbrott och bedrägeri. I en intervju efteråt har Renee berättat hur hon efter America's next top model föll ner i ett svårt missbruk och blev hemlös.

– Det var bara stängd dörr, efter stängd dörr, efter stängd dörr. Det var svårt att hantera.

Renee Alway gjorde intervjuer i fängelset.

Youtube.

Jael Strauss tänder ruttnade

Jael Strauss i Top model 2007.

Youtube.

I samma säsong som Renee Alway tävlade även Jael Strauss, som till slut kom på en sjätte plats i tävlingen. Även hon hamnade i ett drogberoende efter America's next top model, och började missbruka metamfetamin. 2012 medverkade hon i Dr Phil, där hennes familj hoppades att hon skulle få hjälp.

– Hennes beroende har fått hennes tänder att ruttna och hennes kropp är täckt av sår, sa Jael Strauss mamma i programmet.

Men trots hjälpinsatserna tog sig aldrig Jael ur missbruket. 2018 hittades hon död, bara 34 år gammal.

Jael var med i Dr Phil 2012 – men sex år senare hittades hon död.

Youtube.

Lisa D'Amato väckte uppmärksamhet – svåra beroendet

Många minns Lisa D'Amato från säsong fem av America's next top model, där hon gjorde mycket väsen av sig och till slut kom på en sjätte plats. Efter programmet föll även hon ner i missbruk, och blev beroende av både alkohol, kokain och amfetamin. Drogproblemen gjorde dock att hon fick ytterligare en tv-karriär, när hon medverkade i Celebrity rehab. Efter det återvände Lisa till modellprogrammet hon slagit igenom i, och vann All stars-säsongen.

– Jag är en av dem som haft tur, har hon sagt.

Lisa D'Amato väckte mycket uppmärksamhet.

Matt Baron/BEI/REX

Jennifer Brown försvann från rampljuset – här är hon i dag

Angelea Preston diskades för sitt förflutna

När Angelea Preston var med i All stars-säsongen av America's next top model 2011 tog hon sig till final – innan hon diskades och plockades ur programmet. I efterhand kom det fram att produktionen fått veta att Preston tidigare hade arbetat som eskort, något som diskvalificerade henne från tävling. Angelea valde senare att stämma Tyra Banks för att ha snuvats på vinsten, och menade att produktionen visst kände till henens förflutna från början.

Angelea menar att produktionen kände till hennes förflutna.

Youtube.

Källa: Aftonbladet.