Elin Ek
Video: De största framstegen för feminismen de senaste 20 åren
2:30

Efter reklamen: Video: De största framstegen för feminismen de senaste 20 åren

(2:30)

Slå på ljud

Minns du den självsäkra tjejen med ceriserosa kläder och gnistrande tiara, som rådde unga på 00-talet att inte ta någon skit? Grynet gjorde fullkomlig succé på SVT i programmen Grynets Show, Grynet på Vift och Grynets Megashow.

När ungdomsprogrammen började sändas 2001 väckte de starka känslor, både kärlek och hat. De attraherade inte heller bara Sveriges unga, utan även en äldre publik fascinerades av den färgstarka programledaren.

Grynet SVT
Foto: Johan Paulin/SVT/TT

Vi minns Grynet som en sprudlande karaktär och en fantastisk kvinnlig förebild. Bakom rollen står medieprofilen Elin Ekman, som spelade sitt alter ego.

Grynets inverkan på sin publik: "Vågade säga ifrån"

Det står klart att Grynet blev en barndomsidol för många. Elin Ekman själv förstod tidigt från att programmet började sändas att hennes roll var betydelsefull.

– Jag insåg det ganska direkt i och med att så många hörde av sig och berättade hur Grynet påverkade dem. Om någon blivit illa behandlad så vågade de säga ifrån, eller att bara att kunna stå upp för vad man gillar! Att inte bry sig om någon annan dissade ens val av musik eller kläder, berättar hon i en intervju med Mama och fortsätter:

Kitty Jutbrings succé efter Big brother – så lever hon i dag

– Sen har jag fått höra av 20-åringar som jag träffar nu att Grynet fortfarande påverkar dem och var deras feministiska uppvaknande, att de ibland hamnar i situationer där de tänker ”Hur skulle Grynet gjort?”. Det är ju helt magiskt. Det märks också på Instagram där många lägger upp gamla Grynet-citat och sånt.

Grynet idag
Foto: Johan Paulin/SVT/TT

Vidare berättar Elin att hon är stolt över mycket med karaktären. Särskilt belyser hon hur Grynet visade att det gick att bryta normer för hur en ung tjej får vara. Hon är också glad över att programmen hade en nästan lika stor manlig publik som en kvinnlig. I synnerhet eftersom det inom kulturvärlden ofta pratas om att killar inte kan relatera till en huvudperson som är tjej.

Det gör Elin Ek i dag – jobbet och familjen

I dag är Elin Ek fortfarande kvar i tv- och mediesfären. Hon arbetar som tv-producent och programutvecklare och har bland annat jobbat med serier för SVT Barn och UR. Dessutom skriver hon böcker om 12-åriga Athena, som – likt Grynet – inte heller tar någon skit.

Elin Ek idag
Foto: Jessica Gow/TT

Hon är också tvåbarnsförälder och beskriver sig själv som en knasig, kanske för tjatig och, om 11-åringen får säga sitt, lite pinsam mamma.

Mats Wikström spelade Karlsson på taket – så ser han ut

För Elin är det viktigt att uppfostra sina barn utefter den gyllene regeln; att behandla andra såsom man själv vill bli behandlad. Dessutom vill hon och maken lägga en grund för ett jämställdhetstänk och strävar efter att barnen ska ta med sig att alla människor är lika mycket värda. De försöker sätta ett gott exempel genom att själva leva jämställt hemma, men Elin betonar också för Mama att hon tycker att det är svårt att leva som man lär.

Elin Ek
Foto: Jessica Gow/TT
Se också: 5 klassiska MTV-serier du garanterat såg på som ung
1:24

Efter reklamen: Se också: 5 klassiska MTV-serier du garanterat såg på som ung

(1:24)

Slå på ljud
Mest läst