1:33

Efter reklamen: Priscilla Presley och Elvis Presleys kärlekshistoria

(1:33)

Slå på ljud

Elvis Presley kallades kungen av rock n' roll, och det är en titel han har behållit trots att det gått 45 år sedan han gick bort. Sångaren från Memphis var banbrytande med sin musik, sina looks och sin röst, och fick en stor och hängiven fanskara över hela världen. Nyligen släpptes också filmen om hans liv, Elvis, med skådespelare som Austin Butler och Tom Hanks. Elvis har hyllats av både Elvis egen exfru Priscilla Presley och deras dotter Lisa Marie Presley, samt mötts av stående ovationer på filmfestivalen i Cannes.

Emma Gray Munthe: Här är semesterns roligaste kulturupplevelser

Många förknippar rockikonens liv med glitter och glamour, men sin sista tid i livet levde Elvis isolerat från sina vänner och familj. Ginger Alden, som var Elvis flickvän sista tiden fram till hans bortgång, berättar för Express att sångaren föll pladask för henne och ville att de både skulle gifta sig och leva tillsammans – men att verkligheten blev något annat. Han ville mest att de två skulle vara på hans herrgård Graceland, och helst inte ens lämna sovrummet, där han trivdes bäst.

– När jag kom till Graceland var vi där uppe en hel del, har Ginger Alden sagt.

Elvis var mån om sitt privatliv

Anledningen till att Elvis inte orkade sig ner till vardagsrummet eller några av sina många andra rum och salonger i hemmet var att de ofta var fullproppade med människor. Den kända ”Memphismaffian”, som bestod av Elvis medarbetare och vänner, befann sig ofta på Graceland tillsammans med sina fruar, familjer, flickvänner och dejter – något som störde Elvis på slutet. Speciellt illa var det om Elvis bara hade på sig pyjamas eller inte hade rakat sig, då vägrade han att lämna sovrummet.

Priscilla Presley avslöjar: Därför var jag tvungen att skilja mig från Elvis

– Elvis älskade sitt privatliv. Från vad jag har hört så ville han inte gå ner för att han inte visste vilka som var där nere, har Gingers syster Rosemary Alden tidigare sagt.

Under flera år på 70-talet uppträdde Elvis i Las Vegas men kände sedan att det var dags att vända blad. Han ville göra fler seriösa skådespelarroller i Hollywood och ta sig vidare i karriären. Men den 16 augusti 1977 tog det slut för stjärnan, som avled av hjärtfel i sitt eget hem, bara 42 år gammal.