Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt livMidsommar

Regissörens avslöjande om Fleksnes – sorgen efter skådespelaren Rolvs död

27 apr, 2023 
AvEbba S. Dahlman
FotografSverre A. Børretzen, Ulf Stråhle
Minns du den humoristiska tv-serien Fleksnes fataliteter från 70-talet?
I en intervju med Aftonbladet berättar svenska regissören Bo Hermansson om saknaden efter framlidna huvudrollsinnehavaren Rolv Wesenlund.
– Han var briljant och underspelade karaktären så att det inte blev någon ytlig komik, säger han.
Annons
Nostalgi: Det här kostade bio, kaffe och mjölk förr i tidenBrand logo
Nostalgi: Det här kostade bio, kaffe och mjölk förr i tiden

Det har gått drygt 50 år sedan den älskade norska komediserien Fleksnes fataliteter hade premiär i svensk tv.

I serien fick vi lära känna huvudkaraktären den egocentriske lagerförmannen Marve Fleksnes som, trots sina goda avsikter och ärliga försök, aldrig når riktigt ända fram med sina storslagna idéer.

För tio år sedan somnade skådespelaren bakom denna fantastiska rollfigur, komikern Rolv Wesenlund, in efter en längre tids sjukdom.

Nu berättar den svenska Fleksnes-regissören Bo Hermansson om saknaden efter kollegan i en intervju med Aftonbladet.

Sanningen bakom norska tv-serien Fleksnes fataliteter

Den till synes norska tv-serien hade premiär 1972 och kom till Sverige året därpå. Men faktum är att, även om många tänker på den som norsk, så har den faktiskt inte så särskilt stor koppling till Norge.

Annons

Svenska Bo Hermansson, seriens regissör, berättar för kvällstidningen att den mestadels spelades in i Göteborg.

Utöver det så är serien faktiskt inte ett original, den har nämligen en brittisk förlaga: Hancock’s half hour, en komediserie som sändes i brittisk radio och tv mellan åren 1954 och 1961.

Rolv Wesenlund och Bo Hermansson jobbade tillsammans på 60-talet. Duon ligger bland annat bakom sketcher i tv-programmet Publikfriarna, i vilken sketchen Hos tandläkaren bidrog till att sätta Rolv på kartan som underhållare.

Fleksnes skulle dock komma att bli en framgångssaga för de två kollegorna:

– Den gick lika bra i de andra grannländerna. Danmark, där var ju Rolv jättestor, liksom Island och Finland. Det var lite speciellt, säger regissören till tidningen.

Rolv Wesenlund (t v) och Bo Hermansson på inspelning av tv-serien Fleksnes i Göteborg år 1975.
Rolv Wesenlund (t v) och Bo Hermansson på inspelning av tv-serien Fleksnes i Göteborg år 1975.

Bo Hermansson om Rolv Wesenlund: ”Han var briljant”

Bo berättar vidare att det från början inte var tänkt att karaktären skulle leva i mer än några avsnitt, men tack vare den snabbt förtjänade populariteten, kom det att bli en riktig långkörare.

Annons

Efter tio år blev det en långfilm.

– Det var en överraskning. Sedan kan man i efterhand fundera över varför det gick bra och det var nog en kombination. Det var väldigt välskrivna manuskript, de var allmängiltiga och fungerade i vilket land som helst, plus Rolv då. Han var briljant och underspelade karaktären så att det inte blev någon ytlig komik, det var lite trist här och där också. För det är ju en tragisk figur från början, 50 år och bor fortfarande hemma med mamma, berättar han för Aftonbladet.

Därefter avtog lusten och de både Rolv och Bo kände att det var dags att lägga Fleksnes på hyllan i början av 80-talet.

Bo förklarar för tidningen att de båda kände att de ”inte kom längre” och att arbetet inte längre kändes nytänkande, utan rutinmässigt.

Kämpade med hälsan – höll kontakten ända till slutet

Under åren skulle de dock komma att återuppliva karaktären, bland annat i ett specialavsnitt 2002 i samband med seriens 30-årsjubileum.

Annons

Bo berättar att Rolv, genom karriären, konstant blev förknippad med rollen som Marve. Han poängterar dock att han inte led av uppmärksamheten, utan tog det med ro eftersom arbetslivet hade bjudit på andra roller.

År 2013 tog Rolv Wesenlund sitt sista andetag, vid 76 års ålder, efter en längre tids sjukdom. Enligt norska tidningen NRK hade hans sista tid i livet präglats av vacklande hälsa med bland annat en hjärtinfarkt och diabetes.

Bo Hermansson jobbade aldrig tillsammans med Rolv efter Fleksnes fataliteter, men de hade ändå ett speciellt band, och höll kontakten ända till slutet.

– Jag saknar honom, man saknar ju alla lekkamrater man haft under åren som inte längre finns. Jag saknar Sten-Åke Cederhök [från SVT-serien Albert och Herbert reds. anm.] också, och alla andra jag har jobbat med. Men det är livets gång, säger Bo avslutningsvis till tidningen.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons