Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Thorleif Torstenssons tragiska bortgång – vännens ord

21 apr, 2023 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Folkkära dansbandssångaren Thorleif Torstensson underhöll svenska folket i nära 50 år.
Men efter att ha lagt ner bandet hade Thorleif flera yrkesdrömmar som inte hann gå i uppfyllelse – 2021 dog han plötsligt av covid-19.
– Vi var lite chockade att det gick så fort på slutet, har gamla kollegan Hasse Magnusson sagt.
Annons
Se 5 saker du vill veta om Olle JönssonBrand logo
Se 5 saker du vill veta om Olle Jönsson

Thorleif Torstensson var med och grundade dansbandet Thorleifs redan 1962, när han bara var 13 år gammal. De första tio åren drevs bandet på deltid, men när sångaren var klar med sin militärtjänst i början av 70-talet började de spela på heltid. Under sin långa karriär hann dansbandet bygga upp en bred popularitet, och få hits som Gråt inga tårar, Och du tände stjärnorna och En liten ängel.

Allra mest känd blev dock Thorleifs för låten Tre gringos, som de gjorde tillsammans med Wille Crafoords hiphopgrupp Just D. Dansbandet tävlade också i Melodifestivalen 2009 med låten Sweet kissin' in the moonlight, men gick inte vidare till final.

Dansbandet Thorleifs i Melodifestivalen 2009.
Thorleifs tävlade i Melodifestivalen 2009.

2012 gjorde Thorleif en avskedsturné, men det betyder inte att Thorleif Torstensson la musiken på hyllan efter det. Han fortsatte i stället att turnera som soloartist, men i mindre utsträckning än under tiden med bandet.

Annons

Thorleif ville skriva memoarer

I en intervju med Aftonbladet 2014 konstaterade Thorleif att han hade ett bekvämare liv som soloartist, och att han utöver arbetet som artist jobbade med ungdomar i skolor för att de skulle lära sig klassiska danser som bugg, vals och foxtrot. Han avslöjade också vilka planer han hade för framtiden.

– I framtiden drömmer jag om att skriva sina memoarer och eventuellt sätta ihop en dansbandsopera, sa Thorleif Torstensson.

Men Thorleif hann aldrig skriva klart sina memoarer. I januari 2021 chockades dansbands-Sverige av den tragiska nyheten att Thorleif Thorstensson gått bort, bara 71 år gammal, till följd av coronaviruset.

– Vi var lite chockade att det gick så fort på slutet, hans barn ringde för tre fyra dagar sedan och berättade att han var så sjuk. Det gick så fort att vi gamla bandmedlemmar inte hann prata med honom, sa forna medlemmen Hasse Magnusson till Expressen.

Annons

Han somnade in omgiven av sina nära och kära, efter att ha vårdats i en vecka på Halmstads sjukhus.

Projekten med vännen Niels Kvistborg blev inte av

Vännen och managern Niels Kvistborg höll kontakten med Thorleif in i slutet.

– Vi hade en sådan där relation där man inte alltid behöver prata med varandra för att förstå vad som pågår. Han kallade mig ”min gamle vapendragare”. Vi fanns där för varandra hela tiden, berättade han för Expressen efter Thorleifs död.

Thorleif Torstensson och Kikki Danielsson
Thorleif Torstensson och Kikki Danielsson på inspelningen av Stjärnornas stjärna i TV4.

Han konstaterade också att sångaren hade mer han ville göra och ge – men som han inte hann innan pandemin bröt ut.

– Han kunde inte låta bli att spela. Det var ju hans liv. Vi sa att vi skulle träffas och göra ett sista ryck. Men så kom corona i vägen.

Annons